Het weer in Tabernas

current
max

Andalusië is niet alleen de thuisbasis van prachtige stranden en historische steden, maar ook van een van de meest unieke landschappen van Europa: het natuurpark Desierto de Tabernas. Dit park is gelegen in de provincie Almería en wordt vaak omschreven als een woestijnlandschap. Het is de enige woestijn in Europa en is een aanrader voor natuurliefhebbers en avonturiers.

De ligging van het Desierto de Tabernas is indrukwekkend en adembenemend. Het park ligt in het zuidoosten van Andalusië en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 280 vierkante kilometer. Het landschap bestaat voornamelijk uit ruige, rotsachtige bergen, die contrasteren met de witte zandduinen en de verschillende oases die verspreid zijn over het gebied. Het natuurpark is omringd door de bergen van de Sierra de Los Filabres en de Sierra Alhamilla, wat zorgt voor een spectaculair uitzicht.

Wat Desierto de Tabernas zo bijzonder maakt, is dat het de thuisbasis is van meer dan 600 plantensoorten, waaronder zeldzame endemische soorten. Ook zijn er verschillende diersoorten te vinden, zoals de woestijnvos, steenmarters en de Europese zandboa. Het park is ook bekend om zijn filmlocaties. Door de unieke en onwerkelijke landschappen zijn er in het verleden talloze Westernfilms en andere films opgenomen, zoals "The Good, the Bad and the Ugly" en "Indiana Jones and the Last Crusade". Bezoekers kunnen zelfs deelnemen aan een tocht langs de filmlocaties.

Het Desierto de Tabernas biedt tal van activiteiten voor bezoekers, waaronder wandelen, fietsen en paardrijden. Daarnaast zijn er ook verschillende bezienswaardigheden in de buurt van het park, zoals het historische stadje Tabernas en de indrukwekkende kathedraal van Almería.

 

Landschap

Het is niet zonder reden dat het natuurpark Desierto de Tabernas in Andalusië ook wel de "woestijn van Europa" wordt genoemd. Het park, gelegen tussen de steden Almería en Tabernas, biedt een landschap dat zo uit een westernfilm lijkt te komen. De uitgestrekte woestijnvlaktes, omringd door bergen en heuvels, zorgen voor een unieke en indrukwekkende sfeer.

Een van de meest bepalende plekken in het park is zonder twijfel de ravijn Barranco de la Vela, die diep in de woestijn is uitgesleten. Hier bevindt zich ook de enige rivier in het park, de Rambla de Tabernas, die voornamelijk in de winter stroomt. Langs de oevers van de rivier groeien verschillende soorten bomen, zoals populieren en wilgen, en in de omgeving van de rivier zijn veel vogelsoorten te vinden. De Barranco de la Vela is ook de locatie van het beroemde filmset van Fort Bravo, waar talloze westernfilms zijn opgenomen.

Een andere bijzondere plek in het park is de Sierra de los Filabres, een bergketen die zich uitstrekt van oost naar west. De hoogste top van deze keten is de Calar Alto, die maar liefst 2168 meter hoog is. Op de top bevindt zich een observatorium dat wordt gebruikt voor astronomisch onderzoek. Vanaf de top van de Calar Alto heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving.

Ook de zogenaamde 'Badlands' zijn een bijzondere bezienswaardigheid in het park. Dit zijn gebieden waar erosie heeft gezorgd voor een landschap van ravijnen en geulen, waarbij de kleurrijke lagen van aarde en gesteente zorgen voor een spectaculair kleurenspel. Een van de mooiste badlands in het park is de Rambla del Agua, waar je je waant in een maanlandschap.

Naast deze bijzondere plekken zijn er nog veel meer bezienswaardigheden te ontdekken in het Desierto de Tabernas. Zo is er de dorpskern van Tabernas zelf, met een aantal historische gebouwen en een sfeervol plein. Ook kun je het Alcazaba de Almería bezoeken, een Moors kasteel dat hoog boven de stad uit torent. Maar wat je ook doet in het Desierto de Tabernas, het bijzondere landschap zal je ongetwijfeld blijven fascineren.

 

Dieren en planten

Het Desierto de Tabernas is niet alleen een prachtig landschap, maar ook een belangrijk ecosysteem. Het is de thuisbasis van een diversiteit aan planten- en diersoorten die perfect aangepast zijn aan de extreme omstandigheden van het woestijnklimaat.

Op het eerste gezicht lijkt het park leeg en onvruchtbaar, maar als je goed kijkt, vind je overal leven. De planten en bomen die er groeien hebben zich aangepast aan de droogte en hitte en zijn vaak stekelig en doornig om waterverlies te verminderen. Een bekende boom in het park is de Aleppo-den, die overal in het park te vinden is en als een symbool van de woestijn kan worden gezien. Andere planten die in het park voorkomen zijn johannesbrood, tijm, rozemarijn en lavendel.

Wat betreft de dieren, zijn er enkele zeer interessante soorten die je hier kunt vinden. Zo is de woestijnvos een bekende bewoner van het park, samen met andere carnivoren zoals de genetkat, de das en de steenmarter. Ook reptielen en amfibieën zijn goed aangepast aan de droge omstandigheden en komen veelvuldig voor in het park. Dit omvat verschillende soorten hagedissen, slangen en kikkers.

Een andere opvallende verschijning is de woestijnrat, een knaagdier dat vaak in de buurt van menselijke nederzettingen wordt gevonden. Ook de Spaanse keizerarend, de slechtvalk en de torenvalk zijn enkele van de roofvogels die in het park leven.

Het Desierto de Tabernas is een bijzonder ecosysteem dat een speciaal soort planten en dieren herbergt die alleen in woestijngebieden te vinden zijn. Het is belangrijk om het park te beschermen en de flora en fauna te behouden voor toekomstige generaties om van te genieten.

 

Wandelen en fietsen

Het natuurpark Desierto de Tabernas biedt verschillende routes voor wandelaars en mountainbikers, die langs enkele van de meest indrukwekkende landschappen van het park leiden. Een van de populairste routes voor wandelaars is de Sendero de las Estrellas, oftewel de "Route van de Sterren", die 's nachts bijzonder spectaculair is vanwege de ongerepte nachthemel. Deze route voert je langs enkele van de hoogste pieken van het park en biedt een adembenemend uitzicht op de woestijnlandschappen en de sterrenhemel.

Voor mountainbikers is er de MTB Route van Tabernas, die je meeneemt door het hart van het park en langs enkele van de meest uitdagende off-road paden van het gebied. Het parcours begint bij het bezoekerscentrum en voert je langs verschillende punten van historisch en geologisch belang.

Naast wandelen en mountainbiken biedt het natuurpark Desierto de Tabernas ook tal van andere activiteiten en bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoek brengen aan de Western-stad Oasys Mini Hollywood, waar tal van western-films zijn opgenomen. Hier vind je een hele reeks gebouwen die eruitzien als een filmset, plus verschillende shows en attracties, zoals een optocht en een gevecht tussen cowboys en indianen.

Daarnaast kun je het paleontologische museum van de Tabernas-woestijn bezoeken, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van het park en de fossielen en overblijfselen van prehistorische dieren kunt bekijken. Verder zijn er verschillende uitkijkpunten en wandelroutes die je kunt volgen om te genieten van de uitzichten en het unieke landschap van het park te ontdekken.