Het weer in Nerja

current
max

Het natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama ligt in het hart van Andalusië, in het zuiden van Spanje. Het park strekt zich uit over meer dan 40.000 hectare en omvat verschillende bergketens en valleien. Het park staat bekend om zijn prachtige landschap met een rijke flora en fauna, waaronder zeldzame vogelsoorten en verschillende soorten wilde dieren zoals steenbokken, wilde zwijnen en vossen.

De ligging van het park zorgt voor een uniek en spectaculair uitzicht over de kust en de Middellandse Zee. Het park heeft ook verschillende rivieren en watervallen, die zorgen voor een adembenemende natuurlijke omgeving. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het park zeer populair is bij wandelaars en natuurliefhebbers.

De Sierra de Tejeda is een van de hoogste bergketens in het park, met een hoogte van bijna 2.000 meter. Het biedt een indrukwekkend uitzicht op de omliggende bergen en de Middellandse Zee. De Almijara-bergketen ligt naast de Sierra de Tejeda en is ook een populaire bestemming voor wandelaars en klimmers.

Naast de natuurlijke schoonheid heeft het park ook een rijke geschiedenis en cultuur. Er zijn verschillende archeologische sites en ruïnes te vinden, waaronder oude Romeinse nederzettingen en Moorse kastelen. Het park is dan ook een belangrijke culturele attractie in de regio.

 

Landschap

Het natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het park strekt zich uit over de provincies Malaga en Granada in Andalusië en is de thuisbasis van een aantal van de hoogste pieken van de regio. De hoogste top is de Maroma, met een hoogte van 2.065 meter, gevolgd door de Cerro Lucero op 1.778 meter en de Cerro del Cisne op 1.698 meter.

Het landschap van het natuurpark is zeer divers en wordt gekenmerkt door een bergachtig gebied met kloven, ravijnen, watervallen, bossen en rivieren. Een van de grootste rivieren in het park is de Rio Verde, die door het hart van het park stroomt en uitmondt in de Middellandse Zee bij de stad Nerja.

Een andere rivier die het natuurpark doorkruist is de Rio Alhama, die zijn oorsprong vindt in het nabijgelegen Sierra Nevada gebergte en door het park stroomt voordat hij uitmondt in de Rio Guadalfeo.

Naast deze rivieren zijn er ook tal van kleine stroompjes en watervallen te vinden in het park, die het landschap nog spectaculairder maken. De Salto del Negro is bijvoorbeeld een van de hoogste watervallen in het park, met een val van meer dan 50 meter.

De bergen en rivieren van het natuurpark zijn de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Het park heeft een mediterraan klimaat, waardoor het de thuisbasis is van een verscheidenheid aan planten en dieren die alleen in deze regio te vinden zijn. Er zijn bijvoorbeeld meer dan 1.400 plantensoorten te vinden in het park, waaronder een aantal endemische soorten.

Het park is ook de thuisbasis van een aantal diersoorten, zoals de steenbok, de genetkat, de grijze vos en de Europese wilde kat. Vogelliefhebbers kunnen genieten van het spotten van soorten als de steenarend, de visarend en de Europese bijeneter.

 

Dieren en planten

Het natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama is niet alleen rijk aan landschappen, maar ook aan flora en fauna. Het park herbergt een verscheidenheid aan planten en bomen die typisch zijn voor het mediterrane klimaat. Onder de bomen die men kan vinden in het park zijn de steeneik, de groene eik, de kurkeik, de kastanjeboom en de dennenboom. De geur van wilde rozemarijn en lavendel vult de lucht, terwijl de wilde tijm en salie onder je voeten kraakt terwijl je wandelt.

Het park is ook de thuisbasis van een aantal bijzondere diersoorten. In de lucht zweven roofvogels, zoals adelaars en valken, terwijl bijeneters en ijsvogels langs de oevers van de rivieren flitsen. Het park heeft ook een overvloed aan wilde geiten en schapen, die over de bergpaden klauteren en grazen op de hellingen.

Maar het meest bekend in het park zijn de wilde katten, vossen, dassen, steenmarters en verschillende soorten herten die hier leven. Ook zijn er enkele zeldzame soorten amfibieën en reptielen te vinden in het park, zoals de Spaanse vuurbuks, de Iberische kikker en de Spaanse gladde slang.

Het park biedt vele mogelijkheden voor bezoekers om deze flora en fauna te ontdekken. Er zijn talloze wandelpaden die bezoekers door de bossen en bergen leiden. Er zijn ook speciale routes voor vogelspotters en er worden regelmatig nachtsafari's georganiseerd om de nachtdieren te observeren.

 

Wandelen en fietsen

 

Het natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama biedt wandelaars en mountainbikers talloze routes om te verkennen. Een van de bekendste wandelroutes is de Ruta de la Cueva de los Huesos, een wandeling van ongeveer 13 kilometer die begint bij het informatiecentrum in Acebuchal en je door een prachtig landschap van bergen en ravijnen leidt. De route voert je langs de indrukwekkende grot van de beenderen en biedt een spectaculair uitzicht op de kustlijn van de Middellandse Zee.

Een andere populaire wandelroute is de Sendero de los Pescadores, een route van ongeveer 9 kilometer die begint bij het dorpje Nerja en je langs de kustlijn voert. Onderweg kun je genieten van adembenemende uitzichten op de zee en de bergen en kun je verschillende stranden en baaien bezoeken, waaronder het beroemde Burriana-strand.

Voor mountainbikers biedt het natuurpark ook verschillende uitdagende routes, waaronder de Ruta de los Tajos, een route van ongeveer 25 kilometer die begint bij het dorpje Frigiliana en je langs de spectaculaire kloven van de Tejeda- en Almijara-bergen voert. De route is technisch uitdagend en biedt prachtige uitzichten op het landschap.

Naast wandelen en mountainbiken zijn er nog tal van andere activiteiten die je in het natuurpark kunt doen. Zo kun je er bijvoorbeeld paardrijden, rotsklimmen, canyoning en paragliden. Ook kun je er vogels spotten en zijn er verschillende picknickplaatsen waar je kunt genieten van een heerlijke lunch midden in de natuur.