Het weer in Almeria

current
max

Kust bij Cabo de gata

De provincie Almería bevindt zich in het zuidoosten van Spanje, in de regio Andalusië. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 8.775 km² en grenst in het westen aan de provincies Granada en Murcia in het oosten. In het noorden wordt het begrensd door de Sierra de los Filabres en in het zuiden door de Middellandse Zee.

De provincie heeft een bevolking van ongeveer 717.000 mensen, waarvan het grootste deel in de hoofdstad Almería woont. Andere belangrijke steden in de provincie zijn Roquetas de Mar, El Ejido en Adra. De economie van de regio is voornamelijk gericht op landbouw, visserij en toerisme.

Almería staat bekend om zijn droge en woestijnachtige landschap, dat vaak wordt gebruikt als decor voor films en tv-series. Het is ook de thuisbasis van enkele van de beste stranden van Spanje, met kristalhelder water en fijn zand. Het natuurpark Cabo de Gata, dat zich uitstrekt langs de kustlijn van de provincie, is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een rustige en ongerepte omgeving.

Naast zijn natuurlijke schoonheid heeft de provincie Almería ook een rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. De stad Almería heeft een Moorse oorsprong en heeft een prachtige Alcazaba, een middeleeuws kasteel dat hoog boven de stad uitsteekt. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de kathedraal van Almería en het archeologisch museum.

 

Historie Almería

De geschiedenis van de provincie Almería gaat terug tot de prehistorie. Archeologische vondsten tonen aan dat er al menselijke nederzettingen waren in de regio vanaf het Neolithicum. De regio was ook belangrijk tijdens de Romeinse tijd, aangezien het een belangrijk centrum was voor de productie van zout en vis.

De Moorse overheersing begon in de 8e eeuw, toen de regio werd veroverd door de Omajjaden van Damascus. De Moorse overheersing duurde meer dan zeven eeuwen en had een grote invloed op de cultuur en architectuur van de regio. De stad Almería zelf werd gesticht in 955 na Christus als een belangrijke havenstad voor de Moorse heersers.

In de 15e eeuw veroverden de katholieke koningen de regio en werd het deel van het Koninkrijk van Spanje. De regio kende een periode van groei en welvaart tijdens de 16e eeuw, toen het een belangrijk centrum werd voor de mijnbouw en export van mineralen. De rijkdom van de regio trok echter ook piraten en zeerovers aan, die de kustlijn terroriseerden en dorpen en steden plunderden.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog speelde de provincie Almería een belangrijke rol. Het was een van de laatste gebieden die in handen was van de Republikeinen voordat het uiteindelijk werd veroverd door de Nationalisten. Na de oorlog was de regio een van de armste van Spanje en veel mensen emigreerden naar andere delen van het land of naar het buitenland.

In de jaren '60 en '70 kende de provincie Almería een periode van economische groei, die voornamelijk werd gedreven door de landbouw en het toerisme. De regio werd bekend om zijn intensieve landbouwpraktijken, die gebaseerd waren op het gebruik van plastic kassen. Deze kassen, die het landschap van de regio drastisch veranderden, werden ook wel de "zee van plastic" genoemd.

De provincie Almería heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de filmindustrie. In de jaren '60 en '70 werd de regio een populaire locatie voor spaghettiwesterns en andere films die zich afspeelden in het Wilde Westen. Films als "The Good, The Bad and The Ugly" en "For a Few Dollars More" werden hier opgenomen. De filmindustrie bracht welvaart naar de regio en trok veel toeristen aan.

Vandaag de dag is de provincie Almería een belangrijke toeristische bestemming, met veel zon, zee en strand. Toch blijft de regio ook een belangrijke producent van groenten en fruit, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van duurzame landbouwtechnieken. De provincie Almería heeft een rijke geschiedenis en een uniek cultureel erfgoed dat nog steeds te zien is in de vele historische monumenten en architectuur.

 

Natuur Almería

De provincie Almería, gelegen in het zuidoosten van Spanje, is een regio van contrasten en diversiteit, met een adembenemende natuurlijke schoonheid. Het gebied wordt gedomineerd door bergen, woestijnen en kustlijnen, die elk een unieke ecologie bieden.

Een van de meest opmerkelijke natuurparken in de provincie is het natuurpark Cabo de Gata-Níjar. Het park strekt zich uit over 63 vierkante kilometer en omvat een prachtige kustlijn met verborgen baaien en stranden, kristalhelder water en spectaculaire kliffen. Het park herbergt een verscheidenheid aan zeldzame planten en dieren, waaronder de spaanse muskusschildpad, een bedreigde soort die alleen in dit gebied leeft. Andere dieren die in het park leven zijn onder andere de kleine torenvalk, de hop en de zwarte ooievaar. Het park heeft ook een grote verscheidenheid aan planten, waaronder cactusvijgen, wilde olijfbomen en zoutminnende planten.

Het natuurpark Sierra María-Los Vélez, gelegen in het noordwesten van de provincie, is een ander opmerkelijk natuurgebied. Het park beslaat een oppervlakte van 22.000 hectare en bestaat uit bergen, kliffen en canyons. Het park is de thuisbasis van tal van diersoorten, zoals de Europese lynx, de berggeit en de Spaanse keizerarend. Ook vind je er de Iberische wolf, de roodpootvalk en de steenarend. Het park heeft ook een overvloed aan flora, waaronder eikenbossen, pijnbomen en rozemarijnstruiken.

Het natuurpark Punta Entinas-Sabinar is een ander opmerkelijk natuurgebied in de provincie. Het park ligt langs de kust en bestaat uit duinen, wetlands en stranden. Het park is een belangrijke broedplaats voor watervogels en trekvogels, waaronder flamingo's, ooievaars, zilverreigers en aalscholvers. Het park is ook de thuisbasis van een aantal beschermde diersoorten, waaronder de mediterrane karetschildpad en de grote trap. Daarnaast groeien er in het park verschillende soorten planten, waaronder duinrozen en zeevenkel.

Naast deze parken zijn er nog tal van andere natuurgebieden en beschermde landschappen in de provincie Almería. Zo is er bijvoorbeeld het natuurreservaat Desierto de Tabernas, een woestijngebied met unieke flora en fauna. Hier vind je verschillende soorten vogels, zoals de hop, de steenarend en de Spaanse keizerarend. Ook zijn er verschillende reptielen en amfibieën, zoals de moorse landschildpad en de kleine zandhagedis.

 

Wandelen in Almería

De provincie Almería is een geweldige bestemming voor wandelaars die op zoek zijn naar avontuur, uitdaging en prachtige uitzichten. Er zijn tal van wandelroutes die je kunt volgen in deze regio, elk met zijn eigen unieke kenmerken en attracties.

Een van de meest populaire wandelroutes in de provincie Almería is de Ruta del Agua, oftewel de Waterweg. Deze wandeling loopt van het dorpje Níjar naar het natuurpark Cabo de Gata-Níjar en volgt een historische irrigatiesysteem dat dateert uit de tijd van de Moren. De route is ongeveer 20 kilometer lang en duurt ongeveer 5 tot 6 uur om te voltooien. Onderweg kun je genieten van prachtige landschappen, waaronder olijfgaarden, amandelbomen en diverse flora en fauna. Ook passeer je verschillende stroompjes en watervallen, waar je kunt afkoelen en van het uitzicht kunt genieten.

Een andere populaire wandelroute in de provincie Almería is de Ruta de los Piratas, oftewel de Route van de Piraten. Deze wandeling loopt langs de kust van het natuurpark Cabo de Gata-Níjar en biedt prachtige uitzichten op de Middellandse Zee. De route begint in het dorpje San José en loopt door het natuurpark langs verschillende afgelegen baaien en stranden. De totale afstand van de route is ongeveer 13 kilometer en duurt ongeveer 4 tot 5 uur om te voltooien. Onderweg kom je verschillende historische bezienswaardigheden tegen, zoals de Torre de los Alumbres, een oude wachttoren die werd gebruikt om de kust te beschermen tegen piraten.

Een derde populaire wandelroute in de provincie Almería is de Ruta de la Mina, oftewel de Mijnroute. Deze wandeling loopt door het natuurpark Sierra de María-Los Vélez en biedt prachtige uitzichten op de omliggende bergen en valleien. De route begint in het dorpje Vélez-Blanco en loopt door de oude mijngebieden van de regio. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op de kasteelruïnes van Vélez-Blanco en de adembenemende natuurlijke landschappen van het Sierra de María-Los Vélez-natuurpark. De totale afstand van de route is ongeveer 12 kilometer en duurt ongeveer 3 tot 4 uur om te voltooien.

Naast deze routes zijn er nog tal van andere wandelroutes in de provincie Almería, waaronder de Ruta del Barranco de la Cerrada, de Route van de Kloof van de Cerrada, die door een indrukwekkende kloof loopt, de Ruta de los Filabres, de Filabres-route, die door het prachtige landschap van de Sierra de los Filabres loopt en de Ruta de las Minas de Rodalquilar, de Route van de Mijnen van Rodalquilar, die door het verleden van de mijnbouw van de regio heen voert. Elk van deze routes biedt zijn eigen unieke kenmerken en attracties, waaronder prachtige landschappen, historische bezienswaardigheden en adembenemende uitzichten.

Het is belangrijk om te weten dat sommige wandelroutes in de provincie Almería uitdagender zijn dan andere. Zorg ervoor dat je jezelf goed voorbereidt voordat je aan een wandeling begint. Neem voldoende water en snacks mee, draag geschikte wandelschoenen en kleding, en zorg ervoor dat je een kaart en een kompas bij je hebt. Het is ook aan te raden om te wandelen in een groep of met een gids, vooral als je niet bekend bent met de omgeving.

 

Mountainbiken in Almería

De provincie Almería is een geweldige bestemming voor mountainbikers van alle niveaus. Met zijn adembenemende landschappen, uitdagende paden en heuvelachtige terrein, biedt de regio een unieke ervaring voor elke fietser. Hier zijn enkele van de mooiste mountainbikeroutes in de provincie Almería:

De Sierra de Filabres Route

Deze route begint in het dorp Bacares en neemt je mee door de prachtige Sierra de Filabres-bergketen. Je fietst door een afgelegen en ongerept landschap, langs schilderachtige dorpjes en langs de indrukwekkende kalkstenen rotsformaties van de regio. De route duurt ongeveer 4 uur en heeft een totale afstand van 35 kilometer, met een hoogteverschil van ongeveer 1.000 meter.

De Vía Verde de la Sierra de Alhamilla Route

Deze route volgt de oude spoorlijn van de Sierra de Alhamilla en biedt een gemakkelijke en prachtige rit voor mountainbikers van alle niveaus. De route begint in het dorp Huércal de Almería en gaat door verschillende tunnels en bruggen langs de bergketen. Onderweg passeer je ook de oude waterbronnen en aquaducten van de regio. De route is ongeveer 22 kilometer lang en duurt ongeveer 2 uur.

De Sierra Nevada Route

Deze uitdagende route is geschikt voor ervaren mountainbikers die op zoek zijn naar een intensieve en opwindende rit. De route begint in de stad Fiñana en neemt je mee door de majestueuze Sierra Nevada-bergketen. Onderweg passeer je ruige terreinen, diepe kloven en indrukwekkende uitzichten op de omgeving. De route heeft een afstand van ongeveer 60 kilometer en duurt ongeveer 6 uur, met een hoogteverschil van ongeveer 2.000 meter.

De Cabo de Gata Route

Deze route begint in het dorp San José en loopt langs de prachtige kustlijn van de regio. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op de Middellandse Zee, de vulkanische heuvels en de schilderachtige stranden van de regio. De route duurt ongeveer 3 uur en heeft een afstand van ongeveer 25 kilometer, met een hoogteverschil van ongeveer 500 meter.

Ongeacht welke route je kiest, zorg ervoor dat je jezelf goed voorbereidt voordat je vertrekt. Neem voldoende water en snacks mee, draag geschikte kleding en bescherming en zorg ervoor dat je een kaart en een kompas bij je hebt. Het is ook aan te raden om te fietsen in een groep of met een gids, vooral als je niet bekend bent met de omgeving.

 

Klimaat

Het weer in de provincie Almería wordt gekenmerkt door droogte en warmte, met een typisch mediterraan klimaat. De zomers zijn lang, heet en droog, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 40 graden Celsius. De winters zijn mild en aangenaam, met gemiddelde temperaturen van rond de 15 graden Celsius. Regenval is schaars en komt voornamelijk voor in de herfst en wintermaanden. De regio heeft meer dan 300 dagen zon per jaar, waardoor het een populaire bestemming is voor zonliefhebbers. De kustgebieden hebben een verkoelende bries vanuit de Middellandse Zee, terwijl de bergachtige gebieden koeler en winderig kunnen zijn. Over het algemeen is het klimaat van de provincie Almería warm, droog en zonnig gedurende het grootste deel van het jaar.

 

Mooiste stranden provincie Almería

Playa de los Muertos

Dit prachtige strand ligt in de buurt van Carboneras en staat bekend om zijn kristalheldere water en gouden zand. Het strand wordt omringd door hoge kliffen en is bereikbaar via een wandelpad. Het is populair bij zwemmers, snorkelaars en duikers.

Playa de Mónsul

Dit strand, gelegen in het natuurpark Cabo de Gata, is een van de meest gefotografeerde stranden van Spanje vanwege zijn prachtige omgeving en rotsformaties. Het kristalheldere water is perfect om te zwemmen en te snorkelen.

Playa de los Genoveses

Dit mooie strand ligt naast Playa de Mónsul in hetzelfde natuurpark en is omgeven door duinen en bergen. Het strand is lang en breed en biedt veel ruimte voor zonnebaden en wandelen.

Playa del Playazo

Dit uitgestrekte strand ligt bij de stad Vera en is populair bij gezinnen vanwege de kalme wateren en het zachte zand. Er zijn veel watersporten te doen, waaronder windsurfen en kajakken.

Playa de la Fabriquilla

Dit kleine strand ligt aan de rand van het natuurpark Cabo de Gata en wordt omringd door een pittoresk vissersdorp. Het water is rustig en ideaal om te zwemmen.

Playa de San José

Dit strand ligt bij de stad San José en biedt een prachtig uitzicht op de zee en de omliggende bergen. Het water is ondiep en rustig, perfect voor gezinnen met jonge kinderen.

Playa de las Negras

Dit strand ligt aan de rand van het dorp Las Negras en biedt een prachtig uitzicht op de bergen en de zee. Het water is ideaal om te zwemmen en snorkelen.

Playa de Aguadulce

Dit brede strand ligt bij de stad Aguadulce en biedt een lange promenade met veel restaurants en bars. Het water is ondiep en perfect om te zwemmen.

Playa de Serena

Dit lange strand ligt bij de stad Roquetas de Mar en biedt kristalhelder water en een breed scala aan watersporten, zoals windsurfen en kitesurfen.

Playa del Sombrerico

Dit afgelegen strand ligt aan de rand van het natuurpark Cabo de Gata en biedt kristalhelder water en een spectaculair uitzicht op de oceaan. Het is perfect om te snorkelen en te zwemmen.

Al deze stranden hebben hun eigen unieke kenmerken en zijn populair om verschillende redenen. Of je nu wilt zonnebaden, zwemmen, snorkelen of watersporten wilt doen, er is voor elk wat wils. Bovendien bieden de stranden van Almería prachtige uitzichten en zijn ze omgeven door prachtige bergen en natuurparken, waardoor ze perfect zijn voor een dagje uit of een vakantie aan de kust.

 

Toerisme

Naast de prachtige natuur en stranden, heeft de provincie Almería nog veel meer te bieden voor toeristen. Hieronder volgt een overzicht van andere toeristische trekpleisters die de provincie rijk is.

Een unieke ervaring in Almería is het verblijven in een grotwoning. In de regio Altiplano zijn er verschillende dorpen waar deze woningen te vinden zijn, zoals in Guadix en Purullena. Deze woningen zijn uitgehouwen in de rotsen en bieden een bijzondere manier van leven. Naast het overnachten in deze grotwoningen, kun je ook een rondleiding krijgen in een oude grotwoning die omgetoverd is tot een museum.

Een andere toeristische trekpleister is het pretpark Oasys, ook wel bekend als Mini Hollywood. Dit park is gelegen in het Tabernas woestijngebied en biedt bezoekers de kans om een echte western-ervaring te beleven. Er zijn verschillende shows en attracties die aansluiten bij dit thema, zoals een cowboyshow en een dierentuin met wilde dieren.

Ook de stad Almería zelf heeft genoeg te bieden op het gebied van historische bezienswaardigheden. Zo is er het Alcazaba, een Moors kasteel dat dateert uit de 10e eeuw. Het kasteel biedt een prachtig uitzicht over de stad en de haven. Daarnaast is er de kathedraal van Almería, die gebouwd is in de 16e eeuw. Deze kathedraal heeft een mix van gotische, renaissance en barokke stijlen en is zeker een bezoek waard.

Een andere historische bezienswaardigheid in Almería is de wijk La Chanca. Deze wijk was vroeger de arbeiderswijk van de stad en is gebouwd op een heuvel. De huizen zijn witgekalkt en staan dicht op elkaar, wat een bijzondere sfeer geeft. Tegenwoordig is de wijk opgeknapt en kun je er verschillende kunstgalerijen en ateliers vinden.

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van de provincie Almería is het natuurpark Cabo de Gata-Nijar. Dit is het grootste kust-natuurpark van Andalusië en biedt een prachtig landschap met steile kliffen, verborgen baaien en kristalhelder water. Het park is de thuisbasis van vele vogels en zeedieren, zoals dolfijnen en walvissen.

Een andere interessante plek is het Observatorium van Calar Alto, gelegen op 2.168 meter hoogte op de top van de Sierra de Los Filabres. Het observatorium is een belangrijk centrum voor astronomisch onderzoek in Europa en biedt rondleidingen aan voor bezoekers.

Tot slot is er nog de stad Mojácar, gelegen aan de kust van de provincie Almería. Deze stad heeft een prachtige mix van Moorse en Andalusische invloeden en biedt een schilderachtig uitzicht over de Middellandse Zee. In het oude gedeelte van de stad kun je door de smalle straatjes slenteren en genieten van de witte huizen met hun kleurrijke deuren en bloemrijke patio's. De stad heeft ook een aantal mooie kerken en historische gebouwen, waaronder de 16e-eeuwse kerk van Santa Maria en het paleis van de voormalige burgemeester.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy