Het weer in Jerez de la Frontera

current
max

Met bijna 213000 inwoners in 2019 is dit de grootste stad van de provincie Cádiz, de stad heeft bijna 100.000 inwoners meer dan de hoofdstad Cádiz zelf en ligt zo'n 10 kilometer ten noordoosten van de Bahia de Cádiz.

De stad behoort tot de comarca Campiña de Jerez en beslaat bijna 1200 km² waarmee het één van de grotere gemeenten van Spanje is. De stad bevindt zich 56 meter boven zeeniveau. Het ligt aan de rivier de Guadalete in de Guadalquivir-vallei.

De stad staat bekend om haar shows met Andalusische paarden, haar rijke sherryhistorie en het wordt de hoofdstad van de Flamenco genoemd..

 

Geschiedenis Jerez de la Frontera

Tussen de 12e en 13e eeuw maakte het Hispano-islamitische Jerez een periode van grote ontwikkeling door met de intensieve bouw van monumenten en het verdedigingssysteem bestaande uit vestingmuren, -torens en grachten. In 1264 wordt de moslimbevolking verdreven uit de stad. De stad blijft nagenoeg intact, alleen de moskeeën worden omgevormd tot christelijke kerken.

In de 14e eeuw is Koning Alfonso XI degene die de solide basis legt voor de economische, politieke, sociale en culturele ontwikkeling die Jerez in de 15e eeuw zal doormaken. In die eeuw bloeit de economie van Jerez op basis van de landbouw, veeteelt, handel en niet te vergeten de wijnindustrie.

Het wordt één van de meest welvarende steden van Andalusië en het wordt een belangrijk militair hoofdkwartier. Jerez had in de tijd van Felipe II ongeveer 25.000 inwoners en was een van de belangrijkste steden op het schiereiland van Spanje, maar het politieke, economische en sociale verval van het Spanje in de zeventiende eeuw,raakt ook Jerez. Het is een periode van oorlogen en epidemieën.

Vanaf de tweede helft van de 18e eeuw komt Jerez weer sterk opzetten, sherry wordt geïntroduceerd en in de 19e eeuw wordt de Jerez-wijn dé economische investering van die tijd. Het populair worden van de verouderingstechniek zorgt ervoor dat in Jerez een veelvoud aan wijnkelders wordt gebouwd voor opslag dat de stad tot op de dag zijn charme geeft.

Tegenwoordig is Jerez de la Frontera het culinaire centrum van de provincie en is het door de typische geschiedenis op het gebied van sherry, flamenco en paarden ook een graag geziene stad voor toeristen.

 

Natuur en klimaat

De vruchtbare grond van de Gualdaquivir-vallei biedt plaats aan granen, olijfbomen en wijngaarden. Belangrijk voor de economie zijn onder andere zonnebloemen-, bieten- en katoenplantages.

De Laguna de Medina ligt tussen de heuvels en vormt de wetlands waar veel trekvogels hun thuis vinden in bepaalde tijden van het jaar. In de zomerperiode ligt de lagune vaak droog doordat er dan geen regenwater wordt aangevoerd uit de omliggende heuvels.

Jerez de la Frontera kent een mediterraan klimaat met milde winters en zeer hete zomers. De gemiddelde temperatuur is bijna 18 graden en in de zomer ligt de maximumtemperatuur meer dan eens boven de 40 graden en in de maanden juni, juli en augustus is het extreem droog.

 

Toerisme

Voor de liefhebbers van de Moto GP is een bezoekje aan het cicuit van Jerez de la Frontera natuurlijk een must. In de winter wordt het circuit ook door veel F1 teams gebruikt als testcircuit.

De Koninklijke Andalusische school voor Ruiterkunst (mijn vrije vertaling van Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre) is een bezoekje waard voor iedereen die paarden en de paardensport een warm hart toedragen. Bij de school is een museum en er worden internationale dressuurwedstrijden gehouden.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy