Het weer in Vejer de la Frontera

current
max

In het zuidwesten van de provincie Cádiz ligt zo'n 9 kilometer uit de kust het karakteristieke witte dorpje Vejer de la Frontera, eveneens een van "Los Pueblos más bonitos de España". Het stadje heeft een strategische ligging op een heuveltop op zo’n tien kilometer afstand van de Atlantische Oceaan. Vejer de la Frontera maakt deel uit van de provincie Cádiz en heeft een bevolking van ongeveer 13.000 inwoners.

Vejer de la Frontera is een onderdeel van de Route van de Witte Dorpen en staat bekend om zijn mooie witte huisjes die gebouwd zijn in de traditionele Andalusische stijl. Het stadje heeft een lange en interessante geschiedenis die teruggaat tot aan de Romeinse tijd. In de 8e eeuw werd Vejer de la Frontera veroverd door de Moren en later heroverd door de christelijke koningen. Dit zorgt ervoor dat het stadje een mengeling van culturen en architectonische stijlen heeft.

Vejer de la Frontera heeft een gemeente oppervlakte van ongeveer 264 km² en omvat verschillende andere plaatsen, waaronder Barbate, Zahara de los Atunes, en Conil de la Frontera. Deze plaatsen zijn allemaal gelegen aan de kustlijn van de Atlantische Oceaan en zijn populaire vakantiebestemmingen vanwege hun prachtige stranden en helderblauwe wateren.

Vejer de la Frontera zelf staat ook bekend om zijn mooie historische centrum, dat is omringd door indrukwekkende stadsmuren en poorten. Het centrum staat vol met smalle straatjes en steegjes, gezellige pleinen en historische gebouwen, waaronder de 11e-eeuwse kasteelruïnes en de prachtige kerk van de Divino Salvador.

Een andere reden waarom Vejer de la Frontera zo bekend is, is vanwege de gastronomie. Het stadje staat bekend om zijn culinaire hoogstandjes en heeft een grote verscheidenheid aan restaurants en bars waar bezoekers kunnen genieten van heerlijke tapas en lokale gerechten, waaronder de beroemde tonijn uit Barbate.

De natuur rondom Vejer de la Frontera is ook zeer de moeite waard. Het stadje ligt aan de rand van het Natuurpark van La Breña y Marismas del Barbate, een prachtig beschermd gebied van zo'n 5.000 hectare waar bezoekers kunnen genieten van uitgestrekte bossen, kliffen, moerassen en duinen. Het park is de thuisbasis van vele diersoorten, waaronder herten, wilde zwijnen, vossen, verschillende soorten vogels en zelfs zeldzame reptielen.

In het park vind je ook verschillende soorten planten en bomen, waaronder kurkeiken, dennenbomen en verschillende soorten wilde bloemen. Het gebied is daarnaast zeer geschikt om te wandelen, fietsen en paardrijden.

 

Historie

Vejer de la Frontera is een stad die doordrenkt is met geschiedenis en cultuur. Het werd gesticht in de 8e eeuw door de Moren en was een belangrijk strategisch punt vanwege de ligging op een heuveltop. In de 13e eeuw werd het veroverd door de christenen en sindsdien heeft het verschillende veranderingen ondergaan.

De stad heeft veel historische gebouwen, waaronder de kerk van El Divino Salvador, die dateert uit de 16e eeuw. De kerk heeft een prachtig interieur met gewelfde plafonds en een groot altaar. Een ander belangrijk gebouw in Vejer de la Frontera is het kasteel, dat hoog boven de stad uittorent en een prachtig uitzicht biedt over de omgeving. Het kasteel dateert uit de 10e eeuw en is in de loop der jaren meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid.

In de 19e eeuw werd Vejer de la Frontera een belangrijk centrum voor de export van olijfolie en sherry. Vejer de la Frontera was een van de belangrijkste steden in de regio en werd ook wel de "witte stad" genoemd vanwege de witgekalkte huizen die de stad sierden. Vandaag de dag is Vejer de la Frontera een populaire toeristische bestemming vanwege zijn rijke geschiedenis en architectuur.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) was Vejer de la Frontera een belangrijke strategische locatie vanwege de ligging aan de grens tussen de nationalistische en republikeinse gebieden. Het was een van de laatste steden die in de oorlog werd veroverd door de nationalisten, nadat de republikeinen zich hadden teruggetrokken naar de haven van Algeciras.

Vejer de la Frontera heeft ook een rijke culinaire traditie, met tal van lokale specialiteiten zoals de "tortillitas de camarones", een gefrituurde pannenkoek van garnalen en ui. Andere lokale gerechten zijn de "presa ibérica", een stuk varkensvlees van het Iberische ras, en de "atún rojo de almadraba", een tonijnsoort die wordt gevangen met behulp van een oude vistechniek genaamd almadraba.

Vejer de la Frontera is ook bekend om zijn flamenco-traditie. De stad heeft verschillende flamenco-groepen en trekt bezoekers van over de hele wereld voor de jaarlijkse Flamenco-festival in augustus.

De stad heeft ook een rijk cultureel erfgoed, met verschillende musea en galerijen die de geschiedenis en cultuur van de stad belichten. Het Museum van de Heilige Kunsten is bijvoorbeeld gevestigd in een klooster uit de 16e eeuw en herbergt een indrukwekkende collectie religieuze kunst.

 

Natuur

Vejer de la Frontera is niet alleen een plaats van geschiedenis en cultuur, maar het heeft ook een spectaculaire natuurlijke schoonheid te bieden. Het gebied staat bekend om zijn ongerepte stranden, indrukwekkende rotsformaties en beschermde natuurgebieden.

Een van de bekendste natuurlijke bezienswaardigheden in de omgeving van Vejer de la Frontera is het natuurpark Los Alcornocales. Het park beslaat een oppervlakte van meer dan 170.000 hectare en is de thuisbasis van een uniek ecosysteem dat wordt gedomineerd door kurkeikenbossen. Deze bomen hebben een dikke schors die elke negen jaar kan worden geoogst om kurk te produceren. Naast de kurkeiken zijn er ook tal van andere boomsoorten te vinden, zoals de steeneik en de grove den. In het park leven ook verschillende soorten zoogdieren, zoals de Spaanse lynx, de wilde kat en de genetkat, evenals tal van vogelsoorten, waaronder de steenarend en de vale gier.

Een ander opmerkelijk natuurlijk gebied in de buurt van Vejer de la Frontera is het natuurpark La Breña y Marismas del Barbate. Dit park bestaat uit meer dan 5.000 hectare bos, moerassen en stranden en biedt een uniek ecosysteem waar de zee en het land samenkomen. Het park biedt de thuisbasis aan vele soorten vogels, waaronder de bruine kiekendief en de purperreiger. Daarnaast zijn er tal van planten- en boomsoorten te vinden, waaronder de Spaanse mastiekboom, de jeneverbes en de tamarisk.

Ook de stranden in de buurt van Vejer de la Frontera zijn een echte natuurlijke schat. Het strand van El Palmar, dat zich uitstrekt over enkele kilometers, is een populaire plek voor surfers en biedt prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het strand van Los Caños de Meca, aan de andere kant van de stad, is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt een spectaculair uitzicht op de kliffen en rotsformaties aan de kust.

Tijdens een wandeling door de natuurlijke gebieden rondom Vejer de la Frontera kun je ook verschillende soorten dieren tegenkomen, zoals wilde zwijnen, herten en vossen. In de lente en de zomer vind je er ook tal van vlinders, bijen en andere insecten die profiteren van de overvloedige bloemen en planten in het gebied.

 

Monumenten

Vejer de la Frontera heeft een erg mooi en goed bewaard historisch centrum. Als verdediging van dit centrum is de oude stad Vejer vroeger geheel ingesloten door een verdedigingsmuur. De muur van Vejer past zich aan aan de vorm van de heuvel en heeft daardoor een karakteristiek welvend uiterlijk.

De stadsmuur van Vejer kent vier ingangen, 'Arco de la Segur', 'Arco de Sancho IV', 'Arco de la Villa' en 'Arco de Puerta Cerrada' en twee torens, 'Torre del Mayorazgo' en 'Torre de la Corredera'.

Ook de windmolens zijn kenmerkend voor het aanzicht van Vejer. Alle 19e eeuwse meelwindmolens in Vejer werkten met water.

Het begin van het liberale regime leidde tot de bouw van de eerste windmolens van de stad Vejer. In het begin maakte de sterke wind vanuit de Atlantische Oceaan de bouw vrijwel onmogelijk, daardoor werden de windmolens vervolgens in Carthaagse stijl gebouwd, omdat die steviger is dan de zogenaamde "Don Quichotte"-windmolens en wel bestand was tegen de zeewind. De vier windmolens in de wijk San Miguel werden gebouwd in de jaren zestig en zijn compleet gerenoveerd.

Ook het kasteel van Vejer de la Frontera en het Plaza de España zijn zeer de moeite waard om met een bezoek te vereren.

 

Het strand

Op slechts 9 km van het stadscentrum ligt een prachtig strand dat bekend staat als 'El Palmar'. Het is gelegen aan de Costa de la Luz, een lange kuststrook aan de Atlantische Oceaan. Het fijne zand en het transparante water, omgeven door een natuurlijke omgeving, hebben ertoe geleid dat dit strand één van de weinige maagdelijke stranden in de omgeving is.

Het is een ideaal strand om het hele jaar door te zeilen en andere watersporten te beoefenen, zoals surfen, windsurfen, waterskiën, vissen, etc.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy