Het weer in Granada

current
max

Het weer in Cúllar Vega

current
max

Costa Tropical

Granada is een provincie gelegen in de autonome regio Andalusië, in het zuiden van Spanje. De provincie heeft een oppervlakte van ongeveer 12.500 vierkante kilometer en ligt aan de voet van de Sierra Nevada-bergketen, die een prachtig decor vormt voor de regio.

Granada is de op vier na grootste provincie van Andalusië, met een geschatte bevolking van ongeveer 915.000 inwoners. De hoofdstad van de provincie is ook Granada, een stad met een rijke geschiedenis en cultuur die zich uitstrekt over vele eeuwen.

De provincie Granada staat vooral bekend om het Alhambra, een spectaculair fort en paleis dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het Alhambra is een van de meest bezochte toeristische attracties van Spanje en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers uit de hele wereld.

Naast het Alhambra is Granada ook bekend om zijn prachtige natuur, met name de bergen van de Sierra Nevada, die zich uitstrekken over meer dan 85.000 hectare en veel outdoor-activiteiten bieden, waaronder skiën, wandelen en bergbeklimmen. Granada heeft ook een rijke culinaire traditie, met een breed scala aan traditionele gerechten en heerlijke wijnen.

 

Historie Granada

De geschiedenis van de provincie Granada gaat terug tot de prehistorie, toen verschillende beschavingen zich hier vestigden. Archeologische vondsten uit deze tijd laten zien dat de regio al bewoond werd in het Paleolithicum, meer dan 10.000 jaar geleden.

In de oudheid werd de provincie geregeerd door de Carthagers en later door de Romeinen, die hier hun stempel drukten met de bouw van aquaducten en andere infrastructuur. Na de val van het Romeinse rijk kwam de provincie in handen van de Visigoten, die hier een koninkrijk stichtten.

Tijdens de Moorse overheersing in de 8e eeuw werd Granada een belangrijk centrum van de islamitische cultuur. De stad Granada groeide uit tot een bloeiende stad met een grote universiteit en talrijke moskeeën en paleizen. De bekendste hiervan is het Alhambra, dat werd gebouwd in de 13e en 14e eeuw en nog steeds een van de grootste toeristische attracties van Spanje is.

In 1492 kwam er een einde aan de Moorse overheersing van Granada, toen de katholieke koningen Ferdinand en Isabella de stad innamen. Hiermee kwam ook een einde aan de Reconquista, de herovering van Spanje door de christenen op de moslims. Tijdens de Spaanse Gouden Eeuw groeide Granada uit tot een belangrijk cultureel en economisch centrum, met een grote bloei van de kunst, architectuur en literatuur.

In de 19e eeuw speelde Granada een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van de Spaanse koloniën in Zuid-Amerika. Veel van de vrijheidsstrijders kwamen uit Granada en de stad was een belangrijk centrum van de revolutionaire beweging. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog was Granada een bolwerk van het nationalistische regime van Franco en de stad werd zwaar gebombardeerd door de republikeinse troepen.

Na de oorlog groeide Granada uit tot een belangrijk toeristisch centrum, met de bouw van talrijke hotels en resorts. Het Alhambra werd gerestaureerd en uitgebreid en de stad kreeg een nieuwe impuls. Ook de provincie als geheel profiteerde van de groeiende toeristenindustrie, met een toenemende stroom van bezoekers die genoten van de prachtige natuur en cultuur van de regio.

In de jaren '70 en '80 van de 20e eeuw werd Granada een belangrijk centrum van de studentenbeweging en de democratiseringsbeweging in Spanje. De stad was een bolwerk van verzet tegen het Franco-regime en speelde een belangrijke rol in de overgang naar een democratische samenleving na de dood van Franco in 1975. Dit leidde tot gewelddadige confrontaties met de politie en de opkomst van terroristische groeperingen zoals de ETA. In 1981 werd de burgemeester van Granada, José Fernández Montes, vermoord door ETA-leden.

Vandaag de dag is Granada een bruisende en dynamische stad met een rijke geschiedenis en cultuur. Het Alhambra en de vele andere historische bezienswaardigheden trekken jaarlijks miljoenen bezoekers uit de hele wereld, terwijl de stad ook bekend staat om haar levendige straatleven, heerlijke tapas en flamenco-optredens. In de provincie vind je ook talrijke charmante dorpen en steden, zoals het dorpje Pampaneira en de kustplaats Almuñecar.

 

Natuur Granada

Almunecar

De provincie Granada is niet alleen rijk aan geschiedenis en cultuur, maar ook aan adembenemende natuurlijke schoonheid. De regio wordt gekenmerkt door een gevarieerd landschap van bergen, valleien, bossen, en rivieren. Het is dan ook geen verrassing dat Granada verschillende natuurparken en reservaten herbergt.

Een van de bekendste natuurparken in de provincie Granada is het Nationaal Park Sierra Nevada, dat bekend staat om zijn uitgestrekte bergketens en adembenemende uitzichten. Sierra Nevada is het hoogste bergmassief van het Spaanse vasteland en biedt een verscheidenheid aan wandel- en trektochtroutes voor liefhebbers van avontuur en natuurschoon. Naast de bergketens vind je hier ook de hoogstgelegen mediterrane bossen ter wereld, met diverse soorten eiken en beuken, en een overvloed aan wilde bloemen in de lente en zomer.

Het Natuurpark van de Sierra de Baza is een ander natuurlijk juweeltje van de provincie, gelegen in het noorden van Granada. Het park is bedekt met uitgestrekte bossen van Aleppo-dennen, steeneiken en jeneverbessen. In de hoger gelegen gebieden van de Sierra de Baza kan je genieten van spectaculaire uitzichten en wandelen langs watervallen, beekjes en grotten. Er leven verschillende diersoorten in het park, waaronder de lynx, de steenbok, de berggeit en de Spaanse keizerarend.

Een ander prachtig natuurpark in Granada is de Sierra de Huétor. Dit park is gelegen op slechts enkele kilometers van Granada en is perfect voor een dagtocht. Het park bestaat uit een netwerk van steile hellingen, valleien, bossen en rivieren. Je kunt er genieten van prachtige vergezichten over de omliggende bergen en dalen. Het park is ook de thuisbasis van verschillende diersoorten zoals de wilde kat, de das en de genetkat.

Een van de meest opmerkelijke ecosystemen in de provincie Granada is de wetlands van Padul, gelegen aan de voet van de Sierra Nevada. Dit gebied is een belangrijk toevluchtsoord voor een breed scala aan water- en moerasvogels, waaronder de zeldzame purperkoet. De wetlands van Padul zijn een paradijs voor vogelliefhebbers en bieden ook prachtige wandelroutes langs het water.

De regio rondom Granada staat ook bekend om zijn olijf- en sinaasappelboomgaarden, die zich uitstrekken over het platteland en de heuvels. Deze boomgaarden zijn niet alleen van belang voor de landbouw, maar creëren ook een pittoresk landschap. Daarnaast zijn er talloze wijngaarden die heerlijke lokale wijnen produceren.

Naast de diersoorten die al genoemd zijn, zijn er nog tal van andere dieren die in de provincie Granada leven. Denk hierbij aan de Spaanse steenbok, de lynx, de otter, de wolf, en de wilde kat. Ook zijn er verschillende soorten reptielen, waaronder hagedissen, slangen en schildpadden. In de wateren van de provincie kun je zoetwatervissen zoals de forel en de karper vinden.

Wat betreft planten en bomen biedt de provincie Granada een gevarieerd aanbod. Zo kun je er bijvoorbeeld de Aleppoden vinden, een naaldboom die typisch is voor het Middellandse Zeegebied. Ook zijn er in de regio verschillende soorten eiken, zoals de steeneik en de Pyreneeëneik, te vinden. Daarnaast is de provincie rijk aan planten, waaronder de prachtige wilde orchideeën en de typische mediterrane struiken zoals de jeneverbes, tijm en rozemarijn.

 

Wandelen in Granada

De provincie Granada biedt wandelaars talloze mogelijkheden om te genieten van de natuurlijke schoonheid van de regio. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste wandelroutes die de provincie te bieden heeft.

De Sierra Nevada Trek

Deze trek is een van de bekendste in de regio en biedt een spectaculair uitzicht op de hoge toppen van de Sierra Nevada. De trek loopt van de stad Granada naar de hoogste piek in het gebied, de Mulhacén, die op 3.478 meter hoogte ligt. De wandeling duurt meestal ongeveer 5 dagen en is geschikt voor ervaren wandelaars. Onderweg kom je langs prachtige bergmeren, zoals de Laguna de la Caldera, en pittoreske dorpjes zoals Capileira en Trevélez.

De Alpujarras Trek

Deze trek biedt wandelaars de mogelijkheid om het platteland van de Alpujarras te ontdekken. De trek loopt van Lanjarón naar Trevélez en duurt meestal ongeveer 4 dagen. Onderweg kom je langs charmante witte dorpen, zoals Pampaneira en Bubión, en adembenemende uitzichten over de Middellandse Zee. Ook kun je genieten van de prachtige natuur van de regio, waaronder de schilderachtige kloof van de Río Poqueira.

De Cabo de Gata Trek

Deze trek biedt wandelaars de mogelijkheid om de woestijnachtige landschappen van Cabo de Gata te verkennen. De trek loopt van San José naar Agua Amarga en duurt meestal 3 dagen. Onderweg kom je langs de spectaculaire kliffen van de kustlijn en het natuurreservaat van de Salinas de Cabo de Gata, waar je talloze vogelsoorten kunt spotten.

De Vereda de la Estrella Trek

Deze trek loopt door het natuurpark Sierra de Huétor en biedt een prachtig uitzicht op de bergen en de bossen van de regio. De wandeling begint in het dorpje Quentar en duurt meestal ongeveer 7 uur. Onderweg kom je langs de watervallen van de Río Quentar en kun je genieten van de prachtige uitzichten op de bergketens van de Sierra de Huétor.

De Río Cebollón Trek

Deze trek biedt wandelaars de mogelijkheid om de ruige kustlijn van Granada te verkennen. De wandeling begint bij het dorpje Calahonda en duurt ongeveer 4 uur. Onderweg kun je genieten van de spectaculaire uitzichten op de kliffen en baaien van de kustlijn, en kun je ontspannen op de stranden van de regio.

Kortom, de provincie Granada biedt wandelaars een breed scala aan mogelijkheden om te genieten van de natuurlijke schoonheid van de regio, van de hoge pieken van de Sierra Nevada tot de prachtige kustlijn van de Costa Tropical.

 

Mountainbiken in Granada

De provincie Granada is een geweldige plek om te mountainbiken, met zijn spectaculaire bergen en adembenemende landschappen. Hieronder volgen enkele van de mooiste mountainbikeroutes die de provincie te bieden heeft.

De Transnevada

De Transnevada is een van de bekendste mountainbikeroutes in de regio. Deze route loopt van het centrum van Granada naar de hoogste top van de Sierra Nevada, de Mulhacén. Het is een lange en uitdagende tocht van ongeveer 180 kilometer, met een hoogteverschil van bijna 4.000 meter. De route biedt een fantastisch uitzicht op de bergen en de omliggende natuur. Er zijn onderweg verschillende stopplaatsen waar je kunt overnachten en 
Mountainbiken is een populaire activiteit in de provincie Granada, waar de spectaculaire landschappen zich perfect lenen voor deze sport. Hieronder vind je enkele van de mooiste mountainbikeroutes die de regio te bieden heeft.

De Vereda de la Estrella Trail

Deze trail loopt door het natuurpark Sierra de Huétor en biedt een spectaculair uitzicht op de bergen en bossen van de regio. De route begint in het dorpje Quentar en duurt meestal ongeveer 4 uur. Tijdens de rit beklim je meer dan 900 meter aan hoogtemeters, terwijl je geniet van de prachtige uitzichten op de bergketens van de Sierra de Huétor.

De Loma de las Tres Cruces Trail

Deze trail biedt een prachtig uitzicht op de stad Granada en de omliggende bergen. De route begint bij de Mirador de San Nicolás in de stad en duurt ongeveer 2 uur. Tijdens de rit beklim je meer dan 300 meter aan hoogtemeters en passeer je enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Granada, zoals de Alhambra en de Generalife.

De Laguna de la Caldera Trail

Deze trail biedt mountainbikers de mogelijkheid om te genieten van de prachtige bergmeren in de Sierra Nevada. De route begint in het dorpje Güéjar Sierra en duurt ongeveer 4 uur. Tijdens de rit beklim je meer dan 700 meter aan hoogtemeters en passeer je langs de Laguna de la Caldera en de Laguna de Aguas Verdes.

De Haza del Lino Trail

Deze trail biedt mountainbikers een uitdagende rit door de bergen van de Sierra Nevada. De route begint in het dorpje Cenes de la Vega en duurt meestal ongeveer 4 uur. Tijdens de rit beklim je meer dan 1.000 meter aan hoogtemeters en passeer je langs enkele van de meest spectaculaire uitzichten op de bergen van de regio.

De Cabo de Gata Trail

Deze trail biedt mountainbikers de mogelijkheid om de woestijnachtige landschappen van Cabo de Gata te verkennen. De route begint in het dorpje San José en duurt meestal ongeveer 3 uur. Tijdens de rit overbrug je meer dan 400 meter aan hoogtemeters en passeer je langs de spectaculaire kliffen van de kustlijn en het natuurreservaat van de Salinas de Cabo de Gata.

Kortom, de provincie Granada biedt mountainbikers een breed scala aan mogelijkheden om te genieten van de prachtige landschappen en uitdagende ritten. Of je nu op zoek bent naar een adembenemend uitzicht op de bergen van de Sierra Nevada of een uitdagende rit door de woestijnachtige landschappen van Cabo de Gata, er is voor elk niveau en elke smaak een route te vinden. En met de talloze fietsverhuurders en -gidsen in de regio, is het verkennen van de paden van Granada een onvergetelijke ervaring voor elke mountainbiker.

 

Weer in Granada

Het klimaat van de provincie Granada wordt beïnvloed door de bergen van de Sierra Nevada, die de regio beschermen tegen de invloed van de Atlantische Oceaan en zorgen voor een continentaal klimaat met droge en hete zomers en koude winters. De temperaturen kunnen in de zomermaanden oplopen tot boven de 35 graden Celsius en in de winter kan het kwik dalen tot onder het vriespunt. Door de hoogteverschillen in de regio kan het weer echter ook sterk variëren. In de berggebieden van de Sierra Nevada valt in de wintermaanden regelmatig sneeuw en kunnen de temperaturen onder nul zakken, terwijl de valleien en kustgebieden een mildere winter kennen. Over het algemeen heeft de provincie Granada een droog klimaat met weinig neerslag gedurende het hele jaar.

 

De mooiste stranden van Granada

Playa de la Herradura

Dit strand ligt ten oosten van Almuñécar en staat bekend om zijn kristalheldere water, kalme golven en de bergachtige omgeving. Het is een populair strand voor zwemmen, snorkelen en duiken.

Playa de Cantarriján

Dit strand ligt op een steenworp afstand van La Herradura en heeft een ongerepte natuurlijke omgeving met helder water en fijn zand. Het is bekend om zijn rustige en ontspannen sfeer en is populair bij nudisten en gezinnen.

Playa de Calahonda

Dit is een prachtig strand in de stad Motril en is populair bij windsurfers vanwege de constante wind en hoge golven. Het strand heeft fijn zand en kristalhelder water en biedt een prachtig uitzicht op de bergen.

Playa de Salobreña

Dit strand ligt aan de voet van een kasteel en wordt omgeven door een historisch stadje en bergen. Het strand heeft fijn zand en is perfect voor zwemmen en watersporten.

Playa Granada

Dit strand ligt ten westen van Motril en staat bekend om zijn gouden zand en helderblauwe water. Het strand is populair bij gezinnen vanwege de ondiepe wateren en heeft veel faciliteiten en restaurants in de buurt.

Playa de la Rijana

Dit strand ligt tussen Albuñol en Castell de Ferro en is een afgelegen en ongerept strand met helder water en een natuurlijke omgeving. Het is een ideale plek om te snorkelen en te duiken.

Playa de La Joya

Dit strand ligt in de stad Motril en heeft goudkleurig zand en kristalhelder water. Het strand is populair bij gezinnen en heeft een speeltuin en volleybalvelden.

Playa de Poniente

Dit is het grootste strand in de stad Motril en heeft fijn zand en helder water. Het is populair bij gezinnen en heeft veel faciliteiten, waaronder douches, toiletten en restaurants.

Playa de la Caleta

Dit strand ligt in het centrum van Almuñécar en heeft helder water en een ontspannen sfeer. Het is populair bij zwemmers en duikers vanwege de vele rotsformaties in de buurt.

Playa de La Guardia

 

Dit strand ligt in de buurt van Castell de Ferro en heeft fijn zand en helder water. Het strand is populair bij gezinnen en heeft veel faciliteiten, waaronder douches, toiletten en restaurants.

De stranden in Granada hebben allemaal hun eigen kenmerken en bieden verschillende activiteiten aan zoals zwemmen, duiken, snorkelen, windsurfen, volleybal en nog veel meer.

 

Toerisme

Naast de prachtige stranden heeft de provincie Granada nog veel meer te bieden voor toeristen. Hier zijn enkele van de meest populaire toeristische attracties in de provincie:

Grotwoningen: Een van de meest unieke kenmerken van Granada zijn de grotwoningen. Deze woningen zijn uitgehouwen in de bergen en bieden een unieke ervaring om in te verblijven. Een van de bekendste dorpen met grotwoningen is Guadix, waar je een rondleiding kunt krijgen in de grotwoningen en zelfs kunt overnachten in een van de grotten.

Alhambra: De Alhambra is een historisch paleis en fort in Granada en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het complex is een prachtig voorbeeld van islamitische kunst en architectuur en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

Sierra Nevada: Deze bergketen is het hoogste gebergte van het Iberisch Schiereiland en biedt geweldige mogelijkheden voor wandelen, skiën en andere bergactiviteiten. Het heeft ook een nationaal park met prachtige natuurlijke landschappen en een unieke flora en fauna.

Pittoreske dorpen: Granada heeft vele pittoreske dorpjes met traditionele Andalusische architectuur en prachtige uitzichten. Een van de meest bekende dorpen is het witte dorpje Pampaneira, gelegen in de Alpujarras. Andere pittoreske dorpen zijn Moclin, Albaicin en Montefrio.

Pretparken: Voor families zijn er verschillende pretparken in Granada, zoals het waterpark Aquaola en het attractiepark Granada Park.

Granada Cathedral: De kathedraal van Granada, ook bekend als de kathedraal van de Heilige Maagd Maria, is een prachtig voorbeeld van de Renaissance-architectuur. Het is een van de grootste kathedralen in Spanje en is zeker een bezoekje waard.

Mirador de San Nicolas: Dit uitzichtpunt biedt een prachtig uitzicht op de Alhambra en de Sierra Nevada en is een populaire plek voor toeristen en locals om te genieten van de zonsondergang.

Klooster van San Jeronimo: Dit 16e-eeuwse klooster is een prachtig voorbeeld van Andalusische barokke architectuur en is een van de belangrijkste historische monumenten van Granada.

Federico García Lorca Museum-Huis: Het huis waar de beroemde Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca werd geboren en opgroeide, is nu een museum gewijd aan zijn leven en werk.

Bezoekerscentrum Sierra Nevada: Dit bezoekerscentrum biedt informatie over het nationale park van de Sierra Nevada en organiseert educatieve en recreatieve activiteiten, zoals wandelen en natuurwandelingen.

 

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy