Het weer in Huelva

current
max

De provincie Huelva is gelegen in het westen van de autonome regio Andalusië, in het zuiden van Spanje. Het is de meest westelijke provincie van de regio en grenst aan Portugal. De provincie heeft een kustlijn aan de Atlantische Oceaan en is omringd door de provincies Sevilla en Badajoz.

Met ongeveer 520.000 inwoners is de provincie Huelva de op drie na minst bevolkte provincie van Andalusië. De hoofdstad van de provincie is Huelva, een stad met ongeveer 150.000 inwoners. Andere belangrijke steden in de provincie zijn Ayamonte, Lepe, Isla Cristina en Punta Umbría.

De provincie Huelva staat vooral bekend om haar prachtige natuur, waaronder de Sierra de Aracena y Picos de Aroche, een bergketen met indrukwekkende landschappen, rivieren en pittoreske dorpen. Daarnaast heeft de provincie prachtige stranden langs de kust, waaronder het nationale park Doñana, een beschermd gebied met een uniek ecosysteem.

Een ander belangrijk kenmerk van de provincie Huelva is haar geschiedenis. In de stad Huelva bevindt zich de haven van Palos de la Frontera, waarvandaan Columbus in 1492 vertrok voor zijn reis naar Amerika. Daarnaast zijn er tal van historische monumenten te vinden in de provincie, zoals het klooster van La Rábida en de archeologische vindplaats van de Romeinse stad Itálica.

De provincie Huelva staat ook bekend om haar gastronomie, met gerechten zoals de beroemde "jamón ibérico de bellota" (ham van Iberische varkens), "gamba blanca de Huelva" (witte garnalen uit Huelva) en de "tarta de castañas" (kastanjetaart).

 

Historie Huelva

De geschiedenis van de provincie Huelva gaat terug tot in de prehistorie. Er zijn overblijfselen gevonden van de Tartessische cultuur, die tussen de 8e en 6e eeuw voor Christus in het gebied leefde. Later werd het gebied gekoloniseerd door de Feniciërs, Grieken en Romeinen, die allemaal handel dreven in mineralen, zoals zilver en koper, die in de omgeving werden gevonden.

In de Middeleeuwen was de provincie onderdeel van het Moorse Al-Andalus, dat duurde tot in de 13e eeuw, toen de christelijke koning Ferdinand III van Castilië het gebied veroverde. In die tijd werden veel steden in de provincie gesticht, waaronder Huelva, Ayamonte en Lepe.

De provincie Huelva speelde ook een belangrijke rol in de ontdekking van Amerika. In 1492 vertrok Columbus vanuit de haven van Palos de la Frontera, gelegen aan de kust van Huelva, voor zijn beroemde reis. Het was hier dat hij zijn schepen liet uitrusten en bemannen, voordat hij vertrok op zijn epische reis. In de stad Huelva is een museum gewijd aan Columbus en de ontdekking van Amerika.

In de 16e en 17e eeuw groeide de provincie Huelva uit tot een belangrijk centrum van de mijnbouw. De rijke mineralenreserves in de regio trokken talloze ondernemers en arbeiders aan, die kwamen om hun fortuin te maken. De stad Riotinto, gelegen in het hart van de regio, groeide uit tot een belangrijk centrum van de mijnbouw en er ontstonden verschillende nederzettingen rondom de mijnen.

De mijnbouw in de provincie Huelva was echter niet zonder gevolgen. De winning van mineralen veroorzaakte enorme milieuvervuiling en had een negatieve impact op de gezondheid van de arbeiders. In 1873 brak er een opstand uit onder de mijnwerkers, die bekend staat als de "Revolución de los Trabajadores de las Minas de Riotinto". De opstand werd bloedig onderdrukt, maar had wel tot gevolg dat er verbeteringen werden aangebracht in de arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog speelde de provincie Huelva een belangrijke rol. Het gebied was in handen van de republikeinse regering, die vocht tegen de nationalistische troepen van generaal Franco. In 1936 werd de stad Huelva gebombardeerd door nationalistische vliegtuigen, waarbij veel burgers omkwamen.

Na de oorlog begon de provincie aan een periode van wederopbouw en modernisering. De economie werd gediversifieerd en er werden nieuwe industrieën opgericht, zoals de chemische industrie en de visserij. Ook de toeristische sector begon op te komen, met de prachtige stranden en natuurlijke landschappen die de provincie te bieden heeft.

Vandaag de dag is de provincie Huelva een belangrijk centrum van de landbouw en veeteelt, met name in de teelt van aardbeien en andere bessen, citrusvruchten en olijven. Ook wordt er veel vis gevangen in de wateren voor de kust van de provincie. Daarnaast heeft de provincie een rijke culturele en historische erfenis, met tal van bezienswaardigheden, zoals kastelen, kerken en musea.

Een van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden is het klooster van La Rábida, gelegen aan de oevers van de rivier de Tinto. Hier verbleef Columbus voordat hij vertrok op zijn reis naar Amerika, en het klooster speelde een belangrijke rol in zijn voorbereidingen. Het klooster herbergt nu een museum gewijd aan Columbus en zijn reis, en is een populaire toeristische attractie.

 

Natuur Huelva

De provincie Huelva is een ware schatkamer van natuurschoon en biedt een enorme variëteit aan landschappen. Het gebied omvat zowel bergen, bossen, rivieren als prachtige stranden. Er zijn verschillende natuurparken te vinden die elk hun eigen unieke kenmerken en ecosystemen hebben.

Een van de meest opvallende natuurparken in de provincie is het Parque Nacional de Doñana, gelegen aan de monding van de Guadalquivir-rivier. Dit park is een van de belangrijkste wetlands van Europa en herbergt een enorme diversiteit aan flora en fauna. Het is een belangrijke broedplaats voor trekvogels, zoals ooievaars, eenden, ganzen en flamingo's. Ook leven er diverse zoogdieren in het park, zoals de lynx, de Spaanse keizerarend, wilde zwijnen en herten. De omgeving bestaat uit zandduinen, bossen en moerassen die samen een uniek ecosysteem vormen.

Een ander opmerkelijk natuurpark is de Sierra de Aracena y Picos de Aroche, gelegen in het noorden van de provincie. Dit park is een uitgestrekt berggebied met steile hellingen, indrukwekkende kliffen en schilderachtige valleien. De bossen zijn hier bezaaid met een enorme diversiteit aan planten en bomen, waaronder eiken, kastanjes en kurkbomen. Het gebied is tevens de thuisbasis van talrijke diersoorten, waaronder wilde zwijnen, lynxen, otters en de Iberische wolf.

In de buurt van de stad Huelva bevindt zich het Parque Natural Sierra de Aracena y Picos de Aroche. Dit park heeft een zeer gevarieerd landschap met bossen, rivieren en glooiende heuvels. Het is de perfecte plek voor wandelaars en fietsers en biedt diverse wandelroutes en paden langs prachtige uitzichtpunten. De bossen in het park zijn bezaaid met diverse bomen en planten, zoals eiken, kastanjes, varens, jeneverbessen en bramenstruiken. Ook leven hier diverse diersoorten, waaronder wilde zwijnen, vossen, haviken en steenarenden.

Ten slotte is er het Paraje Natural Marismas del Odiel, gelegen in de buurt van de stad Punta Umbría. Dit park bestaat voornamelijk uit moerassen en wetlands en herbergt diverse vogelsoorten, zoals eenden, steltlopers, lepelaars en reigers. Het park heeft ook een belangrijke functie als overwinteringsgebied voor trekvogels. Er zijn verschillende wandelpaden en uitkijkpunten waar bezoekers kunnen genieten van het prachtige uitzicht over de moerassen en het zoutwatermeer.

 

Wandelen in Huelva

De provincie Huelva is een prachtige plek om te wandelen, met een overvloed aan goed onderhouden routes die langs spectaculaire landschappen en door pittoreske dorpjes lopen. Hieronder staan enkele van de meest populaire wandelroutes in de provincie Huelva beschreven.

Ruta de los Molinos del Agua

Deze route loopt door de groene bossen en landelijke landschappen van de Sierra de Aracena y Picos de Aroche. De wandeling begint in Almonaster la Real en voert je langs oude watermolens, charmante dorpjes en indrukwekkende uitzichten op de bergen. De wandeling is ongeveer 12 kilometer lang en duurt ongeveer vier uur.

Ruta del Cerro de San Cristóbal

Deze wandeling begint in de stad Huelva en leidt je naar de top van de Cerro de San Cristóbal, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Onderweg kom je langs oude ruïnes en het klooster van La Rábida. De wandeling is ongeveer 10 kilometer lang en duurt ongeveer drie uur.

Camino Natural de Río Tinto

Deze wandelroute volgt de loop van de rivier de Río Tinto en voert je door een van de meest spectaculaire landschappen van de provincie Huelva. Je loopt langs oude mijnen, verlaten dorpjes en prachtige uitzichtpunten. De route begint in de stad Niebla en eindigt in de stad Nerva. De wandeling is ongeveer 20 kilometer lang en duurt ongeveer vijf uur.

Ruta del Castillo de las Guardas

Deze route loopt door het natuurpark Sierra Norte de Sevilla en begint in het dorpje El Castillo de las Guardas. Het is een spectaculaire wandeling door bergachtig terrein en bossen met uitzicht over het platteland. De wandeling is ongeveer 14 kilometer lang en duurt ongeveer vier uur.

Ruta del Lince Ibérico

Deze route begint in het dorpje El Rocío en loopt door het Nationaal Park Doñana, een van de belangrijkste wetlands van Europa en een broedplaats voor vele trekvogels. Tijdens de wandeling heb je kans om de zeldzame Iberische lynx te zien en kom je langs verschillende uitkijkpunten en observatiehutten. De wandeling is ongeveer 8 kilometer lang en duurt ongeveer drie uur.

Ruta de los Castillos

Deze route begint in het dorpje Sanlúcar de Guadiana en leidt je langs verschillende middeleeuwse kastelen en fortificaties die ooit werden gebruikt om de grens tussen Portugal en Spanje te verdedigen. De wandeling biedt een prachtig uitzicht over de rivier de Guadiana en de omliggende heuvels. De wandeling is ongeveer 12 kilometer lang en duurt ongeveer vier uur.

 

Mountainbiken in Huelva

De provincie Huelva is een paradijs voor mountainbikers. Met zijn adembenemende landschappen, ongerepte natuur en uitdagende paden is het een ideale bestemming voor iedereen die van fietsen houdt. Hieronder staan enkele van de mooiste mountainbikeroutes in de provincie Huelva beschreven.

Ruta de los Dólmenes

Deze route begint in het dorpje Valverde del Camino en leidt je langs verschillende prehistorische megalithische monumenten, de zogenaamde dólmenes. Onderweg fiets je door schilderachtige dorpjes, glooiende heuvels en groene bossen. De route is ongeveer 35 kilometer lang en duurt ongeveer vier uur, waarbij je ongeveer 600 hoogtemeters overbrugt.

Ruta de las Minas

Deze mountainbikeroute voert je langs oude mijnen en verlaten dorpen in de Sierra de Aracena y Picos de Aroche. Je fietst over steile paden en door smalle kloven, terwijl je geniet van het prachtige uitzicht op de bergen. De route begint in Aracena en is ongeveer 30 kilometer lang. Je doet er ongeveer drie uur over en overbrugt daarbij zo’n 800 hoogtemeters.

Ruta del Jabugo

Deze route voert je langs de beroemde Ibérico ham productiebedrijven in de Sierra de Aracena y Picos de Aroche. De route begint in Jabugo en leidt je door glooiende heuvels en groene bossen. Je fietst over singletracks en door rivierbeddingen, terwijl je geniet van de heerlijke geur van eiken en kastanjebomen. De route is ongeveer 35 kilometer lang en duurt ongeveer vijf uur. Er zijn ongeveer 1200 hoogtemeters te overbruggen.

Ruta del Lince Ibérico

Deze mountainbikeroute loopt door het Nationaal Park Doñana, een van de belangrijkste wetlands van Europa en een broedplaats voor vele trekvogels. De route begint in het dorpje El Rocío en leidt je langs verschillende uitkijkpunten en observatiehutten. Onderweg kun je misschien de zeldzame Iberische lynx zien. De route is ongeveer 30 kilometer lang en duurt ongeveer vier uur. Er zijn ongeveer 500 hoogtemeters te overbruggen.

La Gruta de las Maravillas

Deze route begint in het charmante stadje Aracena en loopt door het prachtige Sierra de Aracena y Picos de Aroche. De route is ongeveer 25 kilometer lang en duurt ongeveer vier uur. De route kent een hoogteverschil van ongeveer 800 meter. De route voert je langs de spectaculaire grot van La Gruta de las Maravillas, waar je de mogelijkheid hebt om een ​​rondleiding te maken en het wonder van de natuur te aanschouwen. Onderweg kun je genieten van spectaculaire uitzichten over de vallei en de bergen.

Sierra de Jabugo

Deze route begint in het pittoreske stadje Jabugo en voert je door het prachtige Sierra de Aracena y Picos de Aroche. De route is ongeveer 30 kilometer lang en duurt ongeveer vijf uur. De route kent een hoogteverschil van ongeveer 1000 meter. De route voert je door weelderige bossen, langs kabbelende beekjes en prachtige uitzichten op de bergen. Onderweg kun je genieten van de lokale gastronomie, zoals de beroemde Jabugo-ham.

Ruta del Jamón

Deze route voert je langs de prachtige bergen en valleien van de Sierra de Huelva, waar de beste Ibérico ham vandaan komt. Je fietst over smalle paden en door dichte bossen, terwijl je geniet van het uitzicht op de omliggende heuvels. De route begint in de stad Aracena en is ongeveer 40 kilometer lang. Je doet er ongeveer zes uur over en overbrugt daarbij zo’n 1200 hoogtemeters.

 

Weer in Huelva

De provincie Huelva heeft een mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. De gemiddelde temperaturen in de zomer liggen rond de 30 graden Celsius, terwijl de winters mild zijn met gemiddelde temperaturen van rond de 15 graden Celsius. Er valt relatief weinig neerslag gedurende het jaar, vooral in de zomermaanden kan het lang droog blijven. De regen valt voornamelijk in de herfst en wintermaanden, hoewel dit kan variëren afhankelijk van de locatie in de provincie. Over het algemeen biedt het klimaat van Huelva het hele jaar door een aangename omgeving voor toeristen en bezoekers.

 

Stranden in Huelva

Hier zijn tien van de mooiste stranden in de provincie Huelva, elk met hun eigen kenmerken en charme:

Playa de Isla Canela: Dit strand is een favoriet onder families vanwege het ondiepe water en het uitgestrekte zandstrand. Het ligt bij de monding van de rivier de Guadiana, waardoor het water hier warmer is dan op andere stranden.

Playa de Matalascañas

Dit strand is het populairste strand van de provincie Huelva en ligt in het Nationaal Park Doñana. Het is een lang strand met fijn zand en helder water. Het is ook bekend om de duinen die het omringen en die bescherming bieden tegen de wind.

Playa de la Bota

Dit strand ligt in de buurt van het dorp El Rompido en heeft een natuurlijke omgeving met pijnbomen en duinen. Het water is helder en ondiep en er zijn veel watersportactiviteiten beschikbaar, zoals windsurfen en kitesurfen.

Playa de Mazagón

Dit strand ligt aan de rand van het Nationaal Park Doñana en heeft brede zandstranden en rotsachtige inhammen. Het is een geweldige plek om te genieten van de natuur en wandelingen te maken.

Playa de Punta Umbria

Dit strand is populair vanwege de nabijheid van de stad Huelva en het uitgestrekte fijne zandstrand. Het water is hier rustig en er zijn veel activiteiten beschikbaar, zoals kajakken en paddleboarding.

Playa de El Portil

Dit strand ligt in de buurt van het dorp El Portil en heeft uitgestrekte zandduinen en een lange promenade. Het is een rustiger strand met minder drukte en er zijn veel cafés en restaurants in de buurt.

Playa de Rompeculos

Dit strand ligt in een afgelegen gebied en is een van de rustigste stranden van de provincie. Het water is helder en er zijn veel natuurlijke inhammen om te ontdekken.

Playa de Nueva Umbría

Dit strand ligt in een ongerept natuurgebied en heeft brede zandstranden en duinen. Het water is hier rustig en er zijn weinig toeristen, wat het een ideale plek maakt om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Playa de Santa Pura

Dit strand ligt in het natuurreservaat Marismas del Odiel en heeft een afgelegen ligging en kristalhelder water. Het is een rustig strand met weinig voorzieningen, maar het is een geweldige plek om te zwemmen en te ontspannen.

Playa de los Enebrales
 

Dit strand ligt in een ongerept natuurgebied met dichte pijnbossen en een lang zandstrand. Het is een rustige plek waar je kunt genieten van de natuurlijke omgeving en kunt wandelen. Het is ook een ideale plek om te kajakken en andere watersporten te beoefenen.

 

Toerisme

Naast de prachtige natuur en de heerlijke stranden biedt de provincie Huelva ook vele andere toeristische trekpleisters die een bezoekje meer dan waard zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende pittoreske plaatsjes te vinden, waar je je even terug in de tijd waant. Een van deze plaatsjes is Almonaster la Real, met zijn eeuwenoude kasteel en de indrukwekkende Mezquita de Almonaster, een van de oudste moskeeën van Spanje.

Ook de grotwoningen van Setenil de las Bodegas in de nabijgelegen provincie Cádiz zijn zeker de moeite waard. In dit charmante dorpje zijn de huizen en winkels uitgehouwen in de rotsen, wat zorgt voor een unieke en sfeervolle omgeving. Een andere bijzondere bezienswaardigheid zijn de mijnen van Rio Tinto, waar je een fascinerende rondleiding kunt volgen en meer te weten kunt komen over de rijke geschiedenis van de mijnbouw in de streek.

Voor wie van pretparken houdt is er ook genoeg te beleven in de provincie Huelva. Zo is er bijvoorbeeld het waterpark Aquopolis Cartaya, waar je kunt genieten van vele waterglijbanen, zwembaden en shows. En voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de regio is er het klooster van La Rábida, waar Columbus verbleef voordat hij naar Amerika vertrok. Het klooster biedt een kijkje in het leven van de ontdekkingsreiziger en is tevens een belangrijk cultureel centrum.

Naast deze bezienswaardigheden zijn er ook vele historische plekken te vinden in de provincie Huelva. Zo is er de archeologische site van Munigua, een oude Romeinse stad die op spectaculaire wijze is uitgegraven en gerestaureerd. Hier kun je zien hoe de inwoners van de stad leefden en wat voor gebouwen er stonden. Ook de stad Huelva zelf heeft vele historische gebouwen, zoals de kathedraal van La Merced en het oude gemeentehuis.

Tot slot zijn er in de provincie Huelva ook vele festivals en feesten te beleven, zoals het Carnaval van Isla Cristina en het Festival de Cine Iberoamericano de Huelva, een internationaal filmfestival dat jaarlijks plaatsvindt en vele bezoekers trekt. Kortom, er is genoeg te zien en te beleven in de provincie Huelva, of je nu houdt van natuur, geschiedenis, pretparken of festivals.

 

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy