Het weer in Jaén

current
max

Jaén is een provincie gelegen in het noordoostelijke deel van de autonome regio Andalusië in het zuiden van Spanje. De provincie grenst aan de provincies Ciudad Real, Albacete, Granada, en Córdoba. Met een oppervlakte van 13.500 km² is het de op drie na grootste provincie van Spanje. De provincie heeft ongeveer 670.000 inwoners, waarvan de meeste in de stad Jaén wonen.

De provincie Jaén staat bekend om haar prachtige landschappen en natuurlijke schoonheid, waaronder het natuurpark Sierra de Cazorla, Segura y Las Villas, het grootste beschermde gebied in Spanje. De provincie is ook bekend om haar olijfbomen en olijfolieproductie, waarbij de olijfgaarden in Jaén een van de grootste ter wereld zijn. De olijfolie uit Jaén wordt beschouwd als de beste ter wereld vanwege de hoge kwaliteit en de smaak.

De hoofdstad van de provincie, Jaén, is een historische stad met een rijke culturele erfenis. De kathedraal van Jaén is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Andere interessante plaatsen in de provincie zijn Úbeda en Baeza, twee prachtige historische steden die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Daarnaast heeft de provincie vele festivals en evenementen die het hele jaar door worden gehouden, waaronder de Feria de San Lucas in Jaén en de Feria de la Tapa in Úbeda.

 

Historie Jaén

De geschiedenis van de provincie Jaén begint ver terug in de tijd. In de prehistorie waren er al mensen die in dit gebied leefden. Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat er nederzettingen waren in de bronstijd en de ijzertijd. Later werd het gebied bewoond door de Iberiërs, een oude beschaving die in het huidige Spanje en Portugal leefde.

In de Romeinse tijd was het gebied rond Jaén van strategisch belang vanwege de ligging aan de belangrijke handelsroute tussen Andalusië en Castilla. De Romeinen bouwden verschillende steden en forten, waaronder Castulo, een belangrijke Romeinse stad die nu een archeologische vindplaats is. Na de val van het Romeinse Rijk kwam de provincie in handen van de Visigoten en later van de Moren, die het gebied in de 8e eeuw veroverden.

De Moorse overheersing duurde bijna 800 jaar en liet een diepe indruk achter op de provincie. De Moren bouwden veel van de steden en forten die nu nog steeds te zien zijn, zoals het fort van Alcaudete en het Alhambra in Granada, dat ook deel uitmaakte van het Moorse koninkrijk van Jaén. De Moren introduceerden ook de landbouwtechnieken die nog steeds worden gebruikt voor de olijfteelt.

In 1246 werd de provincie Jaén veroverd door koning Ferdinand III van Castilla. Dit markeerde het einde van de Moorse overheersing en het begin van een nieuwe periode van de geschiedenis van de provincie. Ferdinand III richtte de stad Jaén op en bouwde een kathedraal op de plek van een voormalige moskee. In de daaropvolgende eeuwen groeide de stad Jaén uit tot een belangrijk religieus en cultureel centrum.

In de 16e eeuw werd de provincie Jaén opnieuw belangrijk vanwege de ontdekking van Amerika. De stad Jaén werd een belangrijk centrum voor de productie van olijfolie, dat werd geëxporteerd naar de Nieuwe Wereld. De olijfolieproductie bleef een belangrijke bron van inkomsten voor de provincie en heeft bijgedragen aan de economische ontwikkeling van de regio.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) was de provincie Jaén een belangrijk strijdtoneel. De stad Jaén was in handen van de republikeinen en werd belegerd door de nationalistische troepen onder leiding van generaal Francisco Franco. Na een lange en bloedige strijd viel de stad in handen van Franco's troepen. De oorlog had verwoestende gevolgen voor de provincie en het duurde jaren voordat de economie en infrastructuur zich hadden hersteld.

 

Natuur Jaén

De provincie Jaén is gezegend met een adembenemend landschap dat wordt gekenmerkt door dramatische bergketens, uitgestrekte olijfgaarden en groene valleien. Het gebied is rijk aan natuurparken, die een thuis bieden aan een overvloed aan flora en fauna.

Een van de belangrijkste natuurparken in de provincie Jaén is het Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas Natural Park, het grootste beschermde gebied van Spanje. Het park strekt zich uit over meer dan 200.000 hectare en omvat bergen, rivieren, meren, bossen en weiden. Het park is de thuisbasis van een indrukwekkende variëteit aan dieren, waaronder herten, berggeiten, wilde zwijnen, lynxen en vossen. Vogelliefhebbers zullen ook blij zijn om te weten dat er meer dan 200 soorten vogels leven in het park, waaronder de zeldzame en bedreigde steenarend en de monniksgier.

Een andere opvallende natuurlijke attractie van de provincie is het natuurpark van de Sierra Mágina. Deze bergketen strekt zich uit over ongeveer 50 kilometer en bestaat uit hoge toppen, diepe ravijnen en steile kliffen. In het park leven verschillende soorten dieren, waaronder de Spaanse steenbok, de slechtvalk en de arend. Er groeien ook meer dan 1.000 soorten planten, waaronder verschillende soorten orchideeën en aromatische kruiden zoals tijm en rozemarijn.

Het Sierra de Andújar Natural Park is een ander belangrijk natuurgebied in de provincie Jaén. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 74.000 hectare en bestaat voornamelijk uit bergen en heuvels. Het is de thuisbasis van een verscheidenheid aan dieren, waaronder wilde zwijnen, herten, lynxen en steenarenden. Het park is ook bekend om zijn rijke culturele erfgoed, met overblijfselen uit de prehistorie, Romeinse en Moorse periodes.

Een andere prachtige plek om te bezoeken is het Despeñaperros Natural Park. Dit park ligt in het noorden van de provincie en omvat de kloof van Despeñaperros, een indrukwekkende kloof die door de rivier de Despeñaperros wordt uitgesleten. Het park is de thuisbasis van verschillende soorten dieren, waaronder wilde zwijnen, steenarenden en gieren.

De provincie Jaén staat bekend om zijn rijke olijfoliecultuur en het landschap wordt gedomineerd door uitgestrekte olijfgaarden. Maar het gebied heeft ook een rijke diversiteit aan bomen en planten. Naast de eerder genoemde aromatische kruiden, groeien er ook talloze soorten bloemen, zoals irissen, hyacinten en klaprozen. Het gebied is ook bezaaid met oude eiken, dennen en jeneverbessen.

 

 

Wandelen in Jaén

De provincie Jaén is een geweldige bestemming voor wandelaars vanwege de talloze paden die door het prachtige landschap lopen. Hieronder vind je informatie over enkele van de belangrijkste wandelroutes in de provincie Jaén.

Sendero del Rio Borosa

Dit is een populaire route die begint bij de parkeerplaats van de Cerrada de Elías en eindigt bij de cascade van de Rio Borosa. De route loopt langs de rivier, door dichte bossen en over steile hellingen. Het is een prachtige route van ongeveer 21 kilometer lang en duurt ongeveer 6 uur om te voltooien. Onderweg kun je genieten van spectaculaire uitzichten op de bergen en de rivier, en misschien zelfs wilde dieren spotten zoals herten en berggeiten.

Sendero de la Cerrada de Utrero

Deze route begint in het dorpje Arroyo Frío en loopt door de indrukwekkende Cerrada de Utrero-kloof. Het is een relatief korte wandeling van slechts 6,5 kilometer, maar het kan behoorlijk uitdagend zijn vanwege de steile hellingen. Tijdens de wandeling kun je genieten van prachtige uitzichten op de kloof en de omliggende bergen.

Sendero de la Ruta del Agua

Deze wandelroute is een geweldige manier om de natuurlijke bronnen van de provincie Jaén te ontdekken. De route begint bij de bron van de Guadalquivir-rivier en loopt langs verschillende andere bronnen, waaronder de Fuente de los Baños en de Fuente del Rey. De route is ongeveer 18 kilometer lang en duurt ongeveer 5 uur om te voltooien. Onderweg kun je genieten van het prachtige landschap van de Sierra de Cazorla en de vele waterbronnen die langs de route te vinden zijn.

Sendero del Nacimiento del Guadalquivir

Deze wandelroute begint bij het dorpje Cazorla en loopt naar de bron van de Guadalquivir-rivier. De route is ongeveer 12 kilometer lang en duurt ongeveer 4 uur om te voltooien. Tijdens de wandeling kun je genieten van prachtige uitzichten op de omliggende bergen en de rivier.

Sendero de la Garganta del Ciervo

Deze route begint bij het dorpje Segura de la Sierra en loopt langs de Garganta del Ciervo, een spectaculaire kloof. Het is een relatief korte wandeling van ongeveer 7 kilometer lang en duurt ongeveer 2,5 uur om te voltooien. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op de kloof en de omliggende bergen.

 

Mountainbiken in Jaén

De provincie Jaén is niet alleen een geweldige bestemming voor wandelaars, maar ook voor mountainbikers. Met zijn spectaculaire landschappen, uitdagende paden en rustige wegen is het een van de beste plekken in Spanje om te fietsen. Hieronder vind je informatie over enkele van de mooiste mountainbikeroutes in de provincie Jaén.

La Ruta del Olivar

Deze route begint in het dorpje Baeza en loopt door de olijfgaarden van de provincie Jaén. Het is een route van ongeveer 40 kilometer lang en duurt ongeveer 3 uur om te voltooien. Tijdens de rit kun je genieten van prachtige uitzichten op de olijfbomen en de omliggende bergen. De route is relatief vlak, met een hoogteverschil van ongeveer 200 meter.

La Transandalus

Dit is een langeafstandsroute die de hele provincie doorkruist. De route begint in Algeciras aan de kust van Andalusië en loopt door de bergen van de provincie Jaén voordat het eindigt in de stad Granada. Het is een uitdagende route van ongeveer 1000 kilometer lang en duurt ongeveer 2 weken om te voltooien. De route overbrugt meer dan 25.000 hoogtemeters, dus het is alleen geschikt voor ervaren mountainbikers.

El Desafío Sierra Sur de Jaén

Dit is een jaarlijks terugkerende mountainbikewedstrijd die plaatsvindt in de Sierra Sur de Jaén. De route begint in de stad Alcalá la Real en loopt door de bergen van de Sierra Sur. Het is een uitdagende route van ongeveer 100 kilometer lang en duurt ongeveer 7 uur om te voltooien. De route overbrugt meer dan 3000 hoogtemeters, dus het is alleen geschikt voor ervaren mountainbikers.

La Ruta del Agua

Deze route begint in het dorpje Quesada en loopt langs verschillende rivieren en meren. Het is een route van ongeveer 60 kilometer lang en duurt ongeveer 5 uur om te voltooien. Tijdens de rit kun je genieten van prachtige uitzichten op het water en de omliggende bergen. De route overbrugt ongeveer 1500 hoogtemeters, dus het is geschikt voor ervaren mountainbikers.

La Ruta del Cazador

Deze route begint in het dorpje Cazorla en loopt door de bergen van de Sierra de Cazorla. Het is een uitdagende route van ongeveer 70 kilometer lang en duurt ongeveer 6 uur om te voltooien. Tijdens de rit kun je genieten van prachtige uitzichten op de bergen en de omliggende natuur. De route overbrugt meer dan 2000 hoogtemeters, dus het is alleen geschikt voor ervaren mountainbikers.

 

Weer in Jaén

De provincie Jaén heeft een typisch mediterraan klimaat met hete en droge zomers en milde winters. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 30 graden Celsius, terwijl de gemiddelde temperatuur in de winter rond de 10 graden Celsius ligt. In de zomer kan het kwik echter oplopen tot boven de 40 graden Celsius, vooral in het binnenland van de provincie. De regenval is beperkt tot de wintermaanden en varieert sterk van jaar tot jaar. Over het algemeen is de provincie Jaén een droge regio met weinig neerslag. De beste tijd om de provincie te bezoeken is in het voorjaar of najaar, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en de natuur in bloei staat. Tijdens de zomermaanden kan het te warm zijn om te genieten van buitenactiviteiten, terwijl de wintermaanden te koud kunnen zijn voor wandel- of fietstochten.

 

Kamperen in Jaén

Er zijn veel mooie campings in de provincie Jaén waar je kunt genieten van de prachtige natuur en de zonovergoten landschappen van Andalusië. Hier zijn enkele van de mooiste campings:

Camping Sierra de Cazorla

Deze camping ligt in het hart van het natuurpark Sierra de Cazorla en biedt een prachtig uitzicht op de bergen. Het is een ideale locatie voor wandelaars en natuurliefhebbers, met tal van wandelpaden en natuurlijke bezienswaardigheden in de buurt. De camping heeft verschillende faciliteiten, waaronder een zwembad, restaurant en winkel.

Camping La Bolera

Deze camping ligt in de buurt van het stadje Úbeda, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De camping biedt ruime standplaatsen en een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Het is een ideale locatie voor mensen die willen genieten van de rust en schoonheid van de natuur, maar ook de historische bezienswaardigheden in de buurt willen verkennen.

Camping Las Lomas

Deze camping ligt in de buurt van het stadje Baeza, dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het biedt ruime standplaatsen en een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Het is een ideale locatie voor mensen die willen genieten van de rust en schoonheid van de natuur, maar ook de historische bezienswaardigheden in de buurt willen verkennen.

Elke camping heeft zijn eigen specifieke kenmerken en faciliteiten, maar allemaal bieden ze een prachtige locatie om te genieten van de natuurlijke schoonheid van de provincie Jaén. Of je nu wilt wandelen in de bergen of de historische bezienswaardigheden wilt verkennen, er is voor ieder wat wils.

 

Toerisme

De provincie Jaén heeft veel toeristische trekpleisters die het ontdekken waard zijn. Hier zijn enkele van de meest populaire:

Úbeda en Baeza

Deze twee steden staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege hun Renaissance-architectuur en culturele erfgoed. Úbeda heeft bijvoorbeeld het Palacio Vela de los Cobos en Baeza heeft de kathedraal van Baeza en de voormalige universiteit.

Cazorla

Dit is een pittoresk stadje in de bergen, gelegen in het Sierra de Cazorla natuurpark. Het heeft smalle straatjes, oude kerken en kastelen die teruggaan tot de middeleeuwen.

Segura de la Sierra

Dit is een ander charmant bergstadje in de Sierra de Segura natuurpark. Het heeft een middeleeuws kasteel dat dateert uit de 13e eeuw en een indrukwekkend uitzicht over de omliggende bergen.

Baños de la Encina

Dit stadje staat bekend om zijn indrukwekkende middeleeuwse kasteel, dat dateert uit de 9e eeuw. Het is een van de best bewaarde kastelen in Spanje en biedt een prachtig uitzicht op de Guadalquivir rivier.

Grotwoningen in Guadix

Guadix is een stadje in de provincie Granada, maar het is de thuisbasis van een unieke attractie in de omgeving: grotwoningen. Deze huizen zijn letterlijk in de heuvels uitgehouwen en bieden een koel toevluchtsoord in de zomer.

Parque Temático del Aceite

Dit pretpark in Úbeda is gewijd aan olijfolie, een van de belangrijkste producten van de regio. Het heeft interactieve tentoonstellingen en attracties die de geschiedenis en cultuur van olijfolie benadrukken.

Parque Natural Despeñaperros

 

Dit natuurpark biedt een spectaculair landschap van bergen en valleien. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers en biedt ook historische bezienswaardigheden, zoals de middeleeuwse brug van Vadollano.

De provincie Jaén biedt ook tal van andere attracties, zoals traditionele dorpen, kloosters en kerken, en archeologische vindplaatsen. Een ander interessant feit is dat de provincie bekend staat om zijn olijfolieproductie en er zijn verschillende olijfoliemusea en proeverijen beschikbaar voor bezoekers.

 

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy