Het weer in Málaga

current
humidity
wind

De provincie Málaga ligt in het zuiden van Spanje, in de regio Andalusië. Het is een van de acht provincies van Andalusië en heeft een oppervlakte van ongeveer 7.308 km². De provincie grenst aan de Middellandse Zee in het zuiden en wordt omringd door andere Andalusische provincies zoals Cádiz, Sevilla en Granada.

Málaga is de op één na meest bevolkte provincie van Andalusië, met een inwonersaantal van ongeveer 1,6 miljoen. De hoofdstad van de provincie is Málaga, een stad met ongeveer 570.000 inwoners en de zesde grootste stad van Spanje.

De provincie Málaga is bekend om zijn prachtige kustlijn, waaronder de beroemde Costa del Sol. Hier vindt u kilometerslange zandstranden en helderblauw water. De regio heeft ook een indrukwekkend bergachtig landschap, waaronder het natuurpark Sierra de las Nieves en de beroemde berg La Concha.

Málaga is ook bekend om zijn rijke culturele erfgoed. De stad Málaga is de geboorteplaats van de beroemde kunstenaar Pablo Picasso, en heeft een aantal musea gewijd aan zijn werk en leven. Het historische centrum van Málaga heeft ook vele prachtige oude gebouwen en monumenten, waaronder het Romeinse theater en de Moorse Alcazaba.

Naast toerisme is de provincie Málaga ook belangrijk voor de landbouw, met name voor de teelt van avocado's en mango's, en de productie van olijfolie en wijn. De regio is ook bekend om zijn visgerechten, vooral de gefrituurde vis (pescaíto frito) en de paella.

 

Historie Málaga

De provincie Málaga heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Romeinse Rijk en zelfs daarvoor. De regio is gelegen op het kruispunt van verschillende culturen en heeft door de eeuwen heen een invloedrijk en bewogen verleden gehad.

De oudste overblijfselen van menselijke bewoning in de provincie dateren van meer dan 3.000 jaar geleden, uit de tijd van de Feniciërs. Deze oude beschaving was een van de eerste die zich vestigde aan de Middellandse Zee en handel dreef met andere delen van de wereld. De Feniciërs waren actief in de regio die nu bekend staat als Málaga en stichtten verschillende nederzettingen langs de kust.

In de 8e eeuw werd de regio veroverd door de Moorse troepen, die de regio Arabisch maakten en een bloeiperiode inluiden. De Moorse heersers lieten indrukwekkende bouwwerken en monumenten achter, waaronder de Alcazaba van Málaga, het Moorse kasteel dat hoog boven de stad uittorent en tot op de dag van vandaag nog steeds een belangrijke bezienswaardigheid is.

In de 15e eeuw kwam de regio onder christelijke heerschappij met de inname van de stad door de Reyes Católicos, koningin Isabella van Castilië en koning Ferdinand van Aragón. Málaga werd een belangrijke stad onder het katholieke bewind en speelde een belangrijke rol in de verovering van de Nieuwe Wereld door Spanje.

In de 19e eeuw onderging Málaga een transformatie toen de stad zich ontwikkelde tot een belangrijke industriële en handelsstad. De haven van Málaga werd gemoderniseerd en de stad werd een belangrijk centrum voor de export van regionale producten, waaronder wijn, olijfolie en textiel.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog speelde Málaga een belangrijke rol in de strijd tussen de nationalisten en de republikeinen. De stad werd het toneel van hevige gevechten en bombardementen, met als gevolg een grote verwoesting en een hoge tol aan mensenlevens.

Na de oorlog maakte Málaga een periode van herstel door en werd het opnieuw een populaire toeristische bestemming. De regio werd een hotspot voor beroemdheden en rijken uit de hele wereld, die zich vestigden aan de beroemde Costa del Sol. De provincie groeide uit tot een belangrijke economische motor voor Spanje en bleef zich ontwikkelen als een populaire bestemming voor toeristen uit alle hoeken van de wereld.

Vandaag de dag is Málaga een bloeiende regio met een rijke geschiedenis en cultuur. De regio is een smeltkroes van verschillende invloeden en heeft een indrukwekkend cultureel erfgoed dat teruggaat tot de oudheid.

 

Natuur Málaga

De provincie Málaga is gezegend met een prachtige natuur die zowel de kust als het binnenland omvat. De regio herbergt een aantal van de meest indrukwekkende natuurparken van Spanje en biedt bezoekers de kans om te genieten van ongerepte landschappen, adembenemende uitzichten en een rijk en gevarieerd dierenleven.

Een van de meest populaire natuurparken in de regio is het Parque Natural de la Sierra de las Nieves. Dit park ligt in het westen van de provincie en staat bekend om zijn prachtige landschappen van kalksteen en zijn diverse flora en fauna. In het park leven verschillende soorten vogels, waaronder arenden en gieren, en ook zoogdieren zoals de Iberische lynx en de Spaanse steenbok. Bezoekers kunnen wandelen over de vele paden en genieten van de overvloedige planten en bomen, waaronder eiken, dennen en kurkeiken.

Een andere populaire bestemming is het Parque Natural de los Montes de Málaga. Dit park ligt vlakbij de stad Málaga en is een oase van rust en natuur in de buurt van de stad. Het park bestaat uit een bergketen van ongeveer 5.000 hectare en is bezaaid met prachtige bossen van dennen, eiken en kastanjes. Er leven verschillende soorten dieren in het park, waaronder wilde zwijnen, dassen en vossen.

In het oosten van de provincie ligt het Parque Natural de las Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Dit park is bekend om zijn adembenemende landschappen van kloven, bergen en ravijnen, en biedt een unieke mix van mediterrane en continentale flora en fauna. In het park leven verschillende soorten vogels, waaronder de steenarend en de slechtvalk, en ook reptielen en amfibieën zoals de Spaanse smaragdhagedis en de Europese boomkikker.

Een andere populaire bestemming voor natuurliefhebbers is het Parque Natural del Torcal de Antequera. Dit park staat bekend om zijn prachtige kalksteenformaties die door de eeuwen heen zijn gevormd door wind en water. Het park herbergt verschillende soorten planten en bomen, waaronder de Spaanse den en de kurkeik, en ook verschillende soorten vogels, waaronder de Vale Gier en de Blauwe Rotslijster.

De provincie Málaga biedt bezoekers dus een overvloed aan natuurlijke schoonheid en een rijk en gevarieerd dierenleven. Van de bergen en ravijnen tot de prachtige stranden en de kristalheldere wateren van de Middellandse Zee, er is voor ieder wat wils. Of je nu op zoek bent naar een wandeling door de bergen of een duik in de zee, de natuurlijke wonderen van Málaga zijn een must-see voor elke reiziger.

 

Wandelen in Málaga

De provincie Málaga biedt een breed scala aan wandelroutes, variërend van rustige wandelingen langs de kust tot meer uitdagende tochten door de bergen. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste wandelroutes in de regio, inclusief hun locaties, afstanden en bezienswaardigheden onderweg.

Caminito del Rey

Deze beroemde wandelroute loopt door de kloof van El Chorro en biedt adembenemende uitzichten op de omgeving. De route is ongeveer 8 kilometer lang en duurt gemiddeld zo'n 3-4 uur om te voltooien. Onderweg kun je genieten van spectaculaire landschappen en de Gaitanes-kloof doorkruisen.

El Torcal

Deze wandelroute loopt door het indrukwekkende natuurpark El Torcal, dat bekend staat om zijn bijzondere kalksteenformaties en prachtige uitzichten. De wandeling is ongeveer 3 kilometer lang en duurt ongeveer 2-3 uur. Onderweg kun je genieten van unieke flora en fauna en prachtige uitzichten op de omgeving.

Río Chillar

Deze wandelroute loopt door de Río Chillar, een prachtige rivier met kristalhelder water en kleine watervallen. De wandeling is ongeveer 8 kilometer lang en duurt ongeveer 4-5 uur. Onderweg kun je genieten van het verfrissende water en de prachtige landschappen van de omringende bergen.

La Maroma

Deze wandelroute loopt naar de top van La Maroma, de hoogste berg van de regio Málaga. De route is ongeveer 16 kilometer lang en duurt gemiddeld zo'n 8-9 uur. Onderweg kun je genieten van een prachtig uitzicht over de bergen en de zee, en zie je diverse flora en fauna, zoals de Iberische lynx en de Spaanse steenbok.

Sendero de los Cazadores

Deze wandelroute loopt door de bergen van de Sierra de Mijas en biedt prachtige uitzichten op de kust van de Middellandse Zee. De wandeling is ongeveer 12 kilometer lang en duurt gemiddeld zo'n 5-6 uur. Onderweg kun je genieten van een verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder de Spaanse steenbok en de adelaar.

Torre del Mar – Nerja

Deze wandelroute loopt langs de kust van Torre del Mar naar Nerja en biedt prachtige uitzichten op de Middellandse Zee. De wandeling is ongeveer 20 kilometer lang en duurt gemiddeld zo'n 6-7 uur. Onderweg kun je genieten van de mooie stranden, de karakteristieke dorpjes en de indrukwekkende kliffen.

Sendero de las Presas

Deze wandelroute loopt door het natuurpark van de Sierra de las Nieves en biedt prachtige uitzichten op de omgeving. De wandeling is ongeveer 10 kilometer lang en duurt gemiddeld zo'n 4-5 uur. Onderweg kun je genieten van het berglandschap en de diverse flora en fauna.

Montejaque – Benaoján

Deze wandelroute loopt door de prachtige bergen van de Serranía de Ronda en biedt adembenemende uitzichten op de omgeving. De wandeling is ongeveer 18 kilometer lang en duurt gemiddeld zo'n 7-8 uur. Onderweg kun je genieten van de karakteristieke witte dorpjes en de natuurlijke schoonheid van de bergen.

Sendero del Pinsapo

Deze wandelroute loopt door het natuurpark van de Sierra de las Nieves en biedt prachtige uitzichten op de unieke pijnbomen van deze regio. De wandeling is ongeveer 12 kilometer lang en duurt gemiddeld zo'n 5-6 uur. Onderweg kun je genieten van de unieke flora en fauna van de regio, waaronder de bijzondere Pinsapo-pijnboom.

De wandelroutes in de provincie Málaga bieden voor elk wat wils, of je nu op zoek bent naar spectaculaire uitzichten, avontuurlijke wandelingen of ontspannende tochten door de natuur. Het is aan te raden om goede wandelschoenen te dragen en voldoende water en voedsel mee te nemen voor onderweg. Vergeet ook niet om te genieten van de unieke flora en fauna van de regio en de prachtige landschappen die de provincie Málaga te bieden heeft.

 

Mountainbiken in Málaga

In de provincie Málaga zijn er talloze prachtige mountainbikeroutes te vinden, variërend van ontspannende tochten door de heuvels tot uitdagende routes door de bergen. Hieronder volgt een selectie van de mooiste mountainbikeroutes in de regio.

Marbella - Istán

Deze mountainbikeroute loopt van Marbella naar het pittoreske dorpje Istán, gelegen in de Sierra de las Nieves. De route is ongeveer 35 kilometer lang en duurt gemiddeld zo'n 4-5 uur. Onderweg overbrug je zo'n 1000 hoogtemeters en geniet je van prachtige uitzichten op de omgeving.

Alhaurín el Grande - Mijas

Deze mountainbikeroute loopt van het stadje Alhaurín el Grande naar het dorpje Mijas. De route is ongeveer 25 kilometer lang en duurt gemiddeld zo'n 3-4 uur. Onderweg overbrug je zo'n 600 hoogtemeters en geniet je van mooie uitzichten op de bergen en de kustlijn.

Ronda - Benaoján

Deze mountainbikeroute loopt van de historische stad Ronda naar het pittoreske dorpje Benaoján. De route is ongeveer 22 kilometer lang en duurt gemiddeld zo'n 3-4 uur. Onderweg overbrug je zo'n 500 hoogtemeters en geniet je van mooie uitzichten op de bergen en de valleien.

La Viñuela - Periana

Deze mountainbikeroute loopt door de heuvels rondom het stuwmeer van La Viñuela en het dorpje Periana. De route is ongeveer 25 kilometer lang en duurt gemiddeld zo'n 3-4 uur. Onderweg overbrug je zo'n 700 hoogtemeters en geniet je van mooie uitzichten op het meer en de omgeving.

Nerja - Frigiliana

Deze mountainbikeroute loopt van het populaire kustplaatsje Nerja naar het witte dorpje Frigiliana. De route is ongeveer 15 kilometer lang en duurt gemiddeld zo'n 2-3 uur. Onderweg overbrug je zo'n 400 hoogtemeters en geniet je van mooie uitzichten op de kustlijn en de bergen.

Elke mountainbikeroute in de provincie Málaga biedt zijn eigen unieke uitdagingen en prachtige landschappen om van te genieten. Of je nu op zoek bent naar ontspanning of avontuur, er is voor elk wat wils, denk wel aan de juiste fietsuitrusting en neem drinken mee, vooral in de warme zomer.

 

Weer in Málaga

De provincie Málaga heeft een mediterraan klimaat, gekenmerkt door milde winters en hete zomers. In de zomermaanden kunnen temperaturen oplopen tot boven de 35 graden Celsius, terwijl de winters over het algemeen zacht en aangenaam zijn met temperaturen tussen de 10 en 20 graden Celsius. De regio heeft over het algemeen weinig regen, met de meeste neerslag in de maanden november tot en met maart. Door de nabijheid van de Middellandse Zee is er vaak sprake van een verfrissend zeebriesje, wat vooral in de zomer voor wat verkoeling zorgt. Het zonnige en milde klimaat maakt de provincie Málaga tot een populaire bestemming het hele jaar door voor vakantiegangers en overwinteraars.

 

Mooiste stranden van Málaga

Hier zijn tien van de mooiste stranden in de provincie Málaga:

Playa del Palo

Dit strand ligt in het oosten van Málaga en staat bekend om zijn traditionele vissersdorpje. Het is een gezellige plek met veel restaurantjes waar je de beste verse vis kunt proeven.

Playa de la Malagueta

Dit stadsstrand in Málaga is erg populair vanwege zijn goede bereikbaarheid en levendige sfeer. Er zijn veel restaurants en strandbars te vinden en er worden vaak activiteiten georganiseerd.

Playa de Burriana

Dit strand in Nerja is erg populair bij gezinnen. Het heeft fijn zand en helder water en er zijn veel faciliteiten zoals douches, toiletten, en restaurants. Het strand is ook bekend vanwege de nabijheid van het beroemde Balcón de Europa.

Playa de Maro

Dit rustige strand ligt vlakbij Nerja en heeft een prachtige omgeving met steile rotsen en kristalhelder water. Het is een ideale plek om te snorkelen en te duiken.

Playa de Cabopino

Dit strand is gelegen in Marbella en heeft een prachtige omgeving met duinen en pijnbomen. Het is een favoriete plek voor gezinnen en er zijn veel faciliteiten zoals restaurants, strandbars en speeltuinen.

Playa del Cristo

Dit strand in Estepona is een verborgen parel, omringd door kliffen en dennenbomen. Het heeft ondiep water en is ideaal om te zwemmen en snorkelen.

Playa de los Álamos

Dit strand is gelegen in Torremolinos en is populair vanwege zijn lange promenade en zijn vele restaurants en bars. Er worden ook vaak feesten en evenementen georganiseerd.

Playa de la Rada

Dit strand in Estepona is erg lang en breed en heeft fijn zand en helder water. Er zijn veel faciliteiten zoals douches, toiletten en restaurants. Het strand is ook bekend om zijn prachtige zonsondergangen.

Playa de Guadalmina

Dit strand in San Pedro de Alcántara is een favoriete plek voor surfers vanwege de hoge golven. Het heeft een prachtige omgeving met duinen en pijnbomen.

Al deze stranden bieden unieke ervaringen en activiteiten, van relaxen en zonnebaden tot watersporten en feesten. Of je nu op zoek bent naar een rustige plek om te ontspannen of juist naar een levendige sfeer met veel activiteiten.

 

Toerisme in Málaga

Naast de prachtige natuur en stranden heeft de provincie Málaga nog veel meer te bieden op toeristisch gebied. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden zijn de grotwoningen van Guadix. Dit dorpje ligt net buiten de provinciegrenzen in de naburige regio Granada, maar is zeker een bezoek waard. Hier kun je rondwandelen tussen de grotwoningen die in de heuvels zijn uitgehouwen en een kijkje nemen in het leven van de bewoners van deze unieke huizen.

Ook het stadje Ronda is een aanrader. Gelegen op een hoge klif boven de rivier de Tajo, biedt Ronda prachtige uitzichten en een indrukwekkend Moors fort. Het stadje is een toonbeeld van de Moorse architectuur en heeft tal van bezienswaardigheden, zoals de beroemde Puente Nuevo, een brug die de kloof tussen de oude en nieuwe stad overbrugt.

Een andere must-see is het dorpje Frigiliana, dat wordt beschouwd als een van de mooiste witte dorpen van Andalusië. Het dorpje ligt tegen een heuvel en heeft een doolhof van smalle, geplaveide straatjes, witgekalkte huizen en kleurrijke bloempotten die aan de muren hangen. Ook vind je er talloze ambachtelijke winkeltjes en restaurants waar je kunt genieten van de lokale keuken.

Als je op zoek bent naar wat meer actie en avontuur, dan is het pretpark Tivoli World in Benalmádena een leuke optie. Het park biedt tal van attracties voor jong en oud, variërend van achtbanen tot een traditioneel draaimolen. Bovendien worden er regelmatig shows en evenementen georganiseerd.

Voor de geschiedenisliefhebber is het Alhambra in Granada een echte must-visit. Dit indrukwekkende fort werd gebouwd tijdens de Moorse overheersing en is tegenwoordig een UNESCO-werelderfgoed. Je kunt hier de prachtige tuinen verkennen, wandelen door de diverse kamers en genieten van het uitzicht over de stad.

Ten slotte is de stad Málaga zelf natuurlijk ook een bezienswaardigheid op zich. Het historische centrum herbergt tal van indrukwekkende gebouwen en monumenten, waaronder de kathedraal van Málaga, het fort Alcazaba en het Romeinse theater. Ook kun je hier talloze musea bezoeken, zoals het Picasso Museum en het Centre Pompidou. Daarnaast is Málaga de geboorteplaats van Picasso en zijn er tal van locaties in de stad die aan hem herinneren, waaronder zijn geboortehuis.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy