Het weer in Alhaurín de la Torre

current
max

De karakteristieke Torre del Alhaurin

Deze gemeente ligt in de provincie Málaga bij Torremolinos ongeveer 10 kilometer landinwaarts en dankt haar naam aan de karakteristieke toren.

Door de ligging vlakbij het snel groeiende centrum van Málaga groeit deze gemeente ook sterk sinds 1990 en in 2019 had het voor het eerst meer dan 40.000 inwoners en daarmee is de gemeente door haar relatief kleine oppervlakte de op één na dichtst bevolkte gemeente in de provincie.

De stad ligt in de Vallei van de Guadalhorce, een rivier die door het noorden van de gemeente loopt. De gemeente ligt ten oosten van de Sierra de Mijas en heeft veel bossen, parken en woonwijken.

 

Geschiedenis van Alhaurín de la Torre

Al zo'n 10 eeuwen voor Christus werd het gebied bewoond door de Feniciërs, die zich bezig hielden met ijzer- en koperwinning in het gebied.

Uit de Romeinse tijd zijn onder andere vondsten van munten, keramiek, mozaïek op archeologische vindplaatsen gedaan.

Na de val van het Romeinse Rijk kwam het gebied in handen van de Arabieren die er een stad bouwden, zij noemden deze Alhaurein. Er zijn nog enkele muren overgebleven die aan deze tijd herinneren.

Toen de katholieken de stad in 1482 innamen hebben ze veel Arabische gebouwen en tuinen verwoest. In de 18e eeuw werd begonnen met de bouw van een aquaduct dat echter nooit voltooid is, de overblijfselen hiervan staan er nog steeds in de vorm van Los Arcos de Zapata, onder een deel van deze bogen zijn huizen gebouwd.

Tot de 20e eeuw was de stad hoofdzakelijk afhankelijk van de mijn- en landbouw. In de tweede helft van de 20e eeuw nam de industrie toe, kwam er er meer forensen uit de stad Málaga wonen en ook veel buitenlanders die niet direct aan de kust willen wonen vinden er een onderdak.

In 1991 werd net buiten de stad de provinciale gevangenis van Málaga gebouwd. Dit leidde tot grote protesten van de gemeente en haar inwoners en leidde zelfs tot de arrestatie van de burgemeester en zeven raadsleden.

In de 21e eeuw zet de stad haar modernisering door met de opening van een groot winkelcentrum en de aansluiting op de nieuwe snelweg Hiperronda van Málaga die de verbinding met Torremolinos en Málaga nog verder verbetert.Het onvoltooide auqduct van Alhaurin de la Torre

 

Natuur en klimaat

De Sierra de Mijas is een gebergte dat vooral bestaat uit een massief van wit en blauw marmer. De hoogste top is de Pico Mijas op 1150 meter hoogte, andere bergen zijn de Pico Mendoza (1103 m), Pico Castillejo (955 m) en Cerro del Moro (973 m).

Er groeien verschillende mediterrane struiksoorten zoals palmhart, tijm en rozemarijn en de meest voorkomende boomsoorten zijn dennen, johannesbroodbomen , witte olijfbomen en in de uitlopers groeien veel kurkeiken.

In de bergen leven roofvogels zoals torenvalken, Iberische keizerarenden en dwergarenden. Op de grond lopen naast berggeiten, vossen en herten ook wilde zwijnen.

Er zijn vele kleine waterlopen die in de zomer droog liggen en bij stortregens ineens tot leven komen en hun water afvoeren naar de Guadalhorce. Langs de rivier vind je populierenbossen en veel trekvogels en opvallende vogelsoorten als de witkopeend, de purpperreiger en de visarend.

Er heerst een mild mediterraan klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius. Door de nabijheid van de Middellandse Zee zijn er geen extreem hoge temperaturen in de zomer, de stad kent ruim 2900 zonuren per jaar.

Toerisme

Straat in het centrum van Alhaurin de la TorreDe oosterse tuin Jardin Oriental Bienquerido is een mooi klein park met speeltoestellen voor kinderen waar je heerlijk kunt relaxen en genieten van de natuur. In de stad vind je ook nog het kleine Parque Municipal met vijvers en veel schaduw waar het heerlijk toeven is.

Voor de cultuurliefhebbers is er buiten de eerder genoemde bogen van het nooit afgebouwde aquaduct Fuente del Rey in het historische stadscentrum ook de Iglesia de San Sebastian en het Casa Refugio de Torrijos waar de gelijknamige generaal woonde.

Bij de golfliefhebbers staat de golfbaan van Lauro Golf goed bekend en de stad kent een levendig centrum met een theater (Sala El Embrujo), bars en restaurants.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy