Het weer in Alhaurin el Grande

current
humidity
wind

Alhaurín el Grande is een gemeente in de provincie Málaga, gelegen in het zuiden van Spanje. Het ligt in de autonome regio Andalusië en is gelegen in de streek van de Valle del Guadalhorce. De gemeente ligt op ongeveer 25 kilometer van de stad Málaga en is gemakkelijk bereikbaar via de A-357 snelweg.

De gemeente Alhaurín el Grande heeft een oppervlakte van ongeveer 73 vierkante kilometer en telt ongeveer 25.000 inwoners. De gemeente is verdeeld in verschillende wijken, waaronder La Chicharra, Los Manantiales, La Mota, La Palmera, La Joya en El Cordobés.

Alhaurín el Grande is een historische gemeente die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het gebied heeft door de jaren heen verschillende heersers gekend, waaronder de Romeinen, de Visigoten en de Moren. Tijdens de Moorse overheersing kreeg de stad zijn huidige naam, wat 'Grote Tuin' betekent in het Arabisch.

 

De gemeente staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed, met een groot aantal historische monumenten en bezienswaardigheden. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in de gemeente is het kasteel van Alhaurín el Grande, dat dateert uit de 11e eeuw. Andere historische monumenten zijn onder meer de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Verlossing, de kapel van San Sebastián en de Romeinse ruïnes van La Wüstung.

Naast zijn historische erfgoed staat de gemeente ook bekend om zijn natuurlijke schoonheid. De omgeving van Alhaurín el Grande is rijk aan bossen en bergen, met veel wandel- en fietsroutes in de buurt. Bovendien is de gemeente gelegen in de buurt van de stranden van de Costa del Sol, waardoor het een populaire bestemming is voor toeristen die op zoek zijn naar zon en zee.

De economie van Alhaurín el Grande is voornamelijk gebaseerd op de landbouw, met name op de teelt van citrusvruchten en olijven. Daarnaast is het toerisme ook een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeente, met een groot aantal hotels en restaurants die gericht zijn op bezoekers.

In de afgelopen jaren is Alhaurín el Grande uitgegroeid tot een populaire bestemming voor expats die zich in Spanje willen vestigen. Veel buitenlanders zijn aangetrokken door de gunstige levensomstandigheden in de gemeente, met een aangenaam klimaat, een lage kosten van levensonderhoud en een hoogwaardige gezondheidszorg.

 

Historie Alhaurín el Grande

De geschiedenis van de stad gaat terug tot de prehistorie, toen de eerste nederzettingen in de omgeving ontstonden. Later werd het gebied bezet door de Romeinen, die er verschillende wegen, bruggen en gebouwen bouwden.

Tijdens de 5e eeuw werd het gebied veroverd door de Visigoten, die het gebied gedurende enkele eeuwen regeerden. Na de val van het Visigotische rijk in de 8e eeuw, werd het gebied veroverd door de Moren. Zij noemden de stad "Alhaurín" en bouwden er verschillende gebouwen en monumenten, waaronder de burcht die nog steeds een bezienswaardigheid is.

In de 15e eeuw veroverde het koninkrijk Castilië het gebied en werd het onderdeel van het koninkrijk Spanje. Tijdens deze periode werd de stad opnieuw opgebouwd en uitgebreid, en werden er verschillende nieuwe gebouwen en monumenten gebouwd.

Tijdens de 18e eeuw beleefde Alhaurín el Grande een periode van economische groei en welvaart, dankzij de bloeiende agrarische sector. De stad werd een belangrijke producent van olijfolie, wijn en fruit, en er ontstond een bloeiende handel in deze producten.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) speelde Alhaurín el Grande een belangrijke rol als strategische locatie voor de Republikeinse strijdkrachten. In de stad vonden verschillende veldslagen plaats tussen Republikeinse en nationalistische troepen.

Na de oorlog werd Alhaurín el Grande getroffen door een economische crisis en een massale emigratie van inwoners naar andere delen van Spanje en Europa. In de jaren 60 en 70 begon de stad zich te herstellen, dankzij de ontwikkeling van de toeristische sector.

Tegenwoordig is Alhaurín el Grande een bloeiende gemeente met een rijke geschiedenis en een bloeiende economie.

 

Natuur 

De gemeente Alhaurín el Grande, gelegen in de provincie Málaga, is rijk aan natuurlijke schoonheid en biedt een verscheidenheid aan flora en fauna. Het gebied omvat verschillende natuurparken en beschermde gebieden die de thuisbasis zijn van een diverse reeks planten en dieren.

Een van de belangrijkste natuurparken in de omgeving is de Sierra de Mijas, een bergketen die loopt tussen de steden Málaga en Marbella. Het park beslaat een oppervlakte van meer dan 20.000 hectare en biedt een prachtig landschap van bossen, bergen, valleien en ravijnen. Het park is de thuisbasis van een rijke verscheidenheid aan dieren, waaronder de steenbok, de griffon gier, de havikarend en de steenuil. Daarnaast leven er in het park verschillende soorten reptielen en insecten.

Een ander belangrijk natuurpark in de omgeving is de Sierra de las Nieves, gelegen ten westen van de stad. Het park beslaat een oppervlakte van meer dan 18.000 hectare en biedt een gevarieerd landschap van bergen, bossen en rivieren. Het park is de thuisbasis van een rijke biodiversiteit, waaronder de Iberische lynx, de Spaanse steenbok, de steenarend, de slangenarend en de vale gier. Daarnaast leven er in het park verschillende soorten hagedissen en kikkers.

Naast deze natuurparken biedt Alhaurín el Grande ook een rijkdom aan lokale flora en fauna. De regio is bedekt met dichte bossen van steeneiken, pijnbomen, kurkeiken en dennen, die een belangrijke rol spelen in het ecosysteem van de regio. Andere veel voorkomende bomen in de regio zijn olijfbomen, sinaasappelbomen en citroenbomen.

De bossen van Alhaurín el Grande zijn de thuisbasis van een gevarieerd dierenrijk, waaronder de wilde kat, de egel, de vos en verschillende soorten vogels, zoals de buizerd, de hop en de boomklever. Daarnaast leven er in de rivieren van de regio verschillende soorten vissen en kikkers.

Toerisme

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Alhaurín el Grande is de Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación, een kerk die dateert uit de 16e eeuw. De kerk staat bekend om zijn barokke architectuur en is versierd met prachtige fresco's en schilderijen. Het nabijgelegen Plaza de la Legión is een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Alhaurín el Grande is het Museo de la Ciudad, een museum dat de geschiedenis van de stad en de omliggende regio tentoonstelt. Het museum beschikt over een collectie van artefacten en voorwerpen uit de prehistorische, Romeinse en Moorse tijdperken, evenals hedendaagse kunstwerken en exposities.

Voor wandelliefhebbers is de Camino Mozarabe de Santiago een populaire route die door de stad loopt. Deze route is een van de alternatieve routes naar de bekende Camino de Santiago en biedt wandelaars de kans om te genieten van de prachtige landschappen van Andalusië. De route begint in de stad en loopt door de bergen en dorpen van de regio.

Naast de wandelroute biedt Alhaurín el Grande ook tal van andere mogelijkheden voor actieve trips. Fietsen, paardrijden en golfen zijn populaire activiteiten in de regio en er zijn verschillende golfbanen en maneges in de omgeving. De stad organiseert ook regelmatig culturele evenementen en feesten, waaronder de Feria de San Juan in juni en de Feria de Agosto in augustus, die een goede gelegenheid bieden om de lokale cultuur te ontdekken.

Voor natuurliefhebbers is er ook het natuurpark Sierra de Mijas, dat tal van wandelroutes biedt door de prachtige bergen en bossen van de regio. Het park is de thuisbasis van een rijke biodiversiteit en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende landschappen.

Alhaurín el Grande biedt ook een verscheidenheid aan restaurants en bars, waar bezoekers kunnen genieten van de lokale keuken en wijnen. De regio staat bekend om zijn heerlijke gerechten, waaronder gegrilde sardines, gazpacho en paella, die het best worden geserveerd met een koele, verfrissende wijn uit de regio.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy