Het weer in Antequera

current
max

Straat in Antequera met uitzicht op het fort

Bijna 50 kilometer boven de stad Málaga in de gelijknamige provincie ligt de stad Antequera. Met haar 41.154 inwoners (2019) is het de grootste stad in het binnenland van de provincie.

Het ligt aan de voet van de bergketen El Torcal op 575 meter boven zeeniveau. Vanwege de strategische ligging op het belangrijkste kruispunt van Andalusië (de routes Málaga-Cordoba en Sevilla-Granada kruisen elkaar) wordt het ook wel "el Corazón de Andalucía" genoemd.

De gemeente heeft een oppervlakte van meer dan 810 km² en is daarmee qua oppervlakte de grootste gemeente van Málaga (en de vijfde van Spanje).

 

Geschiedenis van Antequera

Door haar natuurlijke ligging is de gemeente al vanaf de prehistorie een vestigingsplaats van verschillende de volkeren die op het Iberisch schiereiland gewoond hebben.

De archeologische vindplaatsen Dolménico de Menga (4000 voor Christus) Viera (2500 voor Christus) en El Romeral (1800 voor Christus) voerden de bewijzen voor deze vroege aanwezigheid aan.

In het museum van de stad Antequera wordt de Efebo van Antequera tentoongesteld, gecatalogiseerd als het mooiste stuk uit de Romeinse periode, toen de stad de naam Antikaria droeg.

Nadat de streek was veroverd door de arabieren bleef het een belangrijk handelscentrum, toen Madina Antaquira genaamd. Het werd een belangrijk grensfort tot de katholieken de stad in 1410 veroverden.

In de 16e eeuw werd het één van de belangrijkste steden van Andalusië door de handelsactiviteiten en haar ligging op het kruispunt van de eerder benoemde handelsroutes.

De stad wordt een cultureel centrum van de regio met vele kloosters, kerken en hermitages die er gebouwd worden. La Torre de la Colegata de San Sebastian is het perfecte voorbeeld van de barok die qua bouwstijl de boventoon voerde in de stad in de 17e en 18e eeuw.

Nadat de bevolking in de eeuwen ervoor was afgenomen begon het herstel in de 19e eeuw. De economie begn weer te groeien, niet in de laatste plaats door de belangrijke textielindustrie in Antequera.

In de 20e eeuw nam ook de graan- en olijventeelt toe en door de ligging en de culturele rijkdom is er in de 21e eeuw een sterke toename in het toerisme.Het karstlandschap van Torcal de Antequera

 

Natuur en klimaat

Het natuurreservaat Torcal de Antequera wordt gekenmerkt door de indrukwekkende kalksteen rotsen. Dit zogenaamde karstlandschap is ontstaan dankzij een proces van honderden miljoenen jaren waarin een groot deel van Europa nog onder de Tethyszee stond en er een proces van sedimentatie plaats vond.

In het reservaat leven vele soorten roofvogels, berggeiten en reptielen waaronder ook giftige adders. Er is een rijkdom aan botanische soorten (ruim 660 plantensoorten) van met name mossen, varens en zaadplanten en specifieke rotsplanten. De meest voorkomende bomen zijn steeneiken, galeiken, lijsterbessen en esdoorns en er groeien diverse struikformaties van allerlei soorten.

Het klimaat is continentaal mediterraan en door het gebergte ten zuiden van de gemeente is de invloed van de zuidenwind relatief klein. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 15 graden Celsius met hete zomers en af en toe vorst in de winter. Er valt ongeveer 550mm regen per jaar en de gemeente kent 2700 zonuren in die periode.

Toerisme

Kerk in AntequeraAfgezien van een bezoek aan Torcal de Antequera zijn de omstandigheden voor astrologen ideaal in de omgeving. Bij het Astronomisch Observatorium van El Torcal of bij Aula del Cielo staan krachtige telescopen en kun je profiteren van de donkere hemels rondom het gebergte.

Er zijn veel prachtige monumenten in de stad zoals onder andere de Plaza de Toros, La Caja de Ahorros, Palacio de Nájera en El Teatro Cine Torcal. Ook zijn er maar liefst 27 kerken en hermitages in de gemeente en schitterende pleinen zoals Plaza de Santiago, Plaze de las Descalzas en de beroemde Puerta de Granada.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy