Het weer in Benalmádena

current
max

Seconden na mijn eerste kennismaking met een cactus

Ingeklemd tussen de andere toeristenplaatsen Torremolinos en Fuengirola ligt Benalmádena, ooit mijn eerste kennismaking met Andalusië toen mijn opa en oma me mee namen op vakantie.

Alhoewel ik toen nog niet eens de prachtige natuur en sereniteit van het binnenland had ontdekt ontstond er wel een vonk van liefde vanwege het heerlijke klimaat.

Het is één van de mooiste kustplaatsen en ligt op de zuidelijke helling van de Sierra de Mijas. De gemeente had in 2018 67.746 inwoners (in de winter) en is onder te verdelen in drie gebieden: Benalmádena Pueblo, Arroyo de la Miel en Benalmádena costa.

 

Geschiedenis van Benalmádena

Bij de grotten Cueva del Toro, Cueva de los Botillos en Cueva de La Zorrera zijn overblijfselen uit de prehistorie gevonden, wat betekent dat er al mensen waren voordat De Feniciërs, Romeinen en Moslims er achtereenvolgens de scepter zwaaiden.

De Feniciërs ontwikkelden met name landbouw en veeteelt in de gemeente, terwijl de Romeinen daarna ook de zoutwinning en visserij ontwikkelden. Zij noemden hun nederzetting Benal-Roma.

De moslims noemden de stad Benalmádena (kinderen van de mijnen) vanwege de mijnbouw die tijdens hun overheersing ontwikkeld werd in de Sierra de Mijas. Zij stichtten Benalmádena Pueblo en Benalmádene Costa.

Na verovering door de Katholieken maakte de stad deel uit van het koninkrijk Granada tot het in 1456 werd opgenomen in het koninkrijk van Castilië.Benalmádena Pueblo

In de 18e eeuw stichtte de Italiaan Felix Silesio wat nu bekend staat als Arroyo de la Miel, een gebied dat sterk groeide nadat de spoorlijn tussen Fuengirola en Málaga de toegankelijkheid van de regio verbeterde.

Met de toestroom van de toerisme in de tweede helft van de vorige eeuw groeide Benalmádena snel uit tot één van de belangrijkste vakantiebestemmingen aan de Costa del Sol.

 

Natuur en klimaat

In de gemeente zijn verschillende grotten met prehistorische vondsten en rotstekeningen te bezichtigen. Ook de natuurtuin Jardin de las Águilas is een aanrader.

In Arroyo Miel vind je de meeste groene gebieden zoals het Parque de la Miel met een prachtig uitzicht, het Parque Mare Nostrum met beekjes en kleine watervallen en kunstmatige meren.

Het Parque de la Paloma is het belangrijkste stedelijke groene gebied, in dit park bevindt zich el Jardin de Cactus y Suculentas (waar ik ruim 40 jaar geleden voor het eerst in een cactus gung zitten) en vlak voor dit park is het Parque de los Arboles waar een grote variëteit aan bomen te zien is.

Het milde klimaat van de Middellandse Zee zorgt ervoor dat de maxima gedurende het jaar variëren van 15 tot 30 graden Celsius met maar weinig neerslag, ca. 500mm die vooral in november en februari valt.

Toerisme

La Niña de BenalmádenaBenalmádena Pueblo is het mooie historische witte dorp op 241 meter hoogte. Hier zijn de Jardines del Muro van waaruit je een prachtig uitzicht over de kust hebt. In het centrum vind je de Plaza de España met de fontein met het bronzen beeld La Niña. De Boeddhistische stoepa van Benalmádena is de grootste Boeddhistische tempel in West-Europa.

In Benalmádena Costa kun je genieten van de zandstranden en de jachthaven, El Puerto Marina. Langs de kust loopt een grote promenade en in de buurt van Bil Bil vind je El Castillo del Bil Bil.

In Arroyo Miel kun je naast de genoemde natuurparken ook vertier zoeken in het park Tivoli World of het Selwo Marina dolfinarium bij het Sealife aquarium. Vanuit de kabelbaan heb je een indrukwekkend uitzicht over de gemeente.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy