Het weer in Fuengirola

current
max

Paseo Maritimo

Met ruim 75.000 inwoners (2018) is Fuengirola de 5e grootste gemeente in de provincie Málaga. De kustplaats is vooral bekend vanwege het toerisme, de 8km lange kustlijn bestaat uit druk bezochte zandstranden.

Dit heeft er voor gezorgd dat er veel toeristische attracties zijn zoals een dierentuin, speeltuinen, een toeristentreintje dat door de stad rijdt, winkelcentra en uitgaansgebieden.

Uiteraard is er ook een waterpark en zijn er tal van excursies op het water en het land te vinden, een mooi overzicht hiervan vind je op de website van de gemeente.

 

Geschiedenis van Fuengirola

De oorsprong van Fuengirola ligt op de hellingen van de heuvel waar tegenwoordig het Moorse kasteel Castillo de Sohail staat.

De eersten die daar een nederzetting vestigden waren de Feniciërs, later werd dit de Romeinse stad Suel. De Thermae van Torreblanca en de Romeinse villa Finca del Secretario zijn daar nog overblijfselen van. De Romeinen hadden de visserij als voornaamste inkomstenbron.

Toen de moslims het gebied in handen kregen werd de naam gewijzigd naar Suhayl, de naam van het Castillo de Sohail verwijst nog naar deze periode.

Voordat de katholieken de stad veroverden werd hij in brand gestoken en de bevolking vluchtte naar Mijas. Op het moment dat de katholieken het toenmalige Font-Jirola in handen kregen was alleen het kasteel nog over.

Pas in de 17e eeuw ontstond er een nieuwe dorpskern, genaamd La Venta. Fuengirola werd in 1841 officieel een onafhankelijke gemeente. Op dat moment waren de belangrijkste drijvers van de plaatselijke economie de visserij, veeteelt en landbouw. Ook vond er handel plaats via de schepen die aanlegden in de baai.Castillo de Sohail

In de 19e eeuw kwam de wijnbouw in opkomst en dit werd een belangrijke basis van de economie totdat er in de eerste helft van de 20e eeuw conflicten kwamen tussen de arbeiders en de langeigenaren, dit leidde ertoe dat bijna alle wijngaarden verdwenen en er een zware tijd aanbrak voor de inwoners.

Vanaf de jaren '60 begon het toerisme een vlucht te nemen in Europa en vanaf dat moment wordt de Costa del Sol een populaire vakantiebestemming. Doordat de grond in het arme Fuengirola goedkoop was trok het de aandacht van projectontwikkelaars en verrezen er in snel tempo hotels en woonwijken.

Aan het einde van dat decennium was Fuengirola al één van de meest populaire vakantiebestemmingen aan de Costa del Sol geworden en tot op de dag van vandaag wil iedereen een keer langs de Paseo Maritimo geslenterd hebben.

 

Natuur en klimaat

Qua natuur is de nabijgelegen Sierra de Mijas een aanrader, dit middelgebergte bestaat uit een massief van marmer en heeft als hoogste top de Pico de Mijas op 1150 meter.

De dierentuin Bioparc Fuengirola is gebouwd op een ecologische manier, met als uitgangspint de bescherming van de planeet. Een deel van het entreegeld gaat naar de Stichting Bioparc die zich inzet voor het behoud van de natuur en ecosystemen.

Op zo'n 40 km rijden vanaf Fuengirola vind je de Sierra de las Nieves, een sereen Nationaal park met prachtige wandelroutes.

Er heerst een mild mediterraan klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius, milde winters en zomers af en toe temperaturen boven de 35 graden.

Toerisme

FuengirolaFuengirola heeft tientallen parken waar je kunt genieten van het groen. Op Guia de Parques vind je een overzicht van deze parken en waar ze te vinden zijn.

De acht kilometer aan zandstranden wordt geflankeerd door de Paseo Maritimo, een levendige promenade met bars, restaurants en winkeltjes.

Dan zijn er nog de zandstranden zelf, tussen de 30 en 60 meter breed en over de hele lengte voorzien van douches, openbare toiletten, strandbars en sportvoorzieningen. In de zomer zijn er badmeesters en reddingdiensten aanwezig. Playa Canina is een speciaal strand van meer dan 3400 m² speciaal voor hondenbezitters.

In Fuengirola kun je tal van activiteiten doen, zoals wandelen, jetski huren of parasailen.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy