Het weer in Mijas

current
max

Deze gemeente bestaat uit de kustregio Mijas Costa en het in het binnenland gelegen Mijas Pueblo met haar karakteristieke Andalusische witte huisjes. De gemeente heeft een oppervlakte van bijna 150km² en had in 2018 ruim 80.000 inwoners.

De gemeente ligt tussen Málaga en Marbella aan het westelijke deel van de Costa del Sol en omvat naast Mijas Pueblo de dorpskernen Las Lagunas de Mijas, La Cala de Mijas, Riviera Sol en en Calahonda (de laatste drie vormen samen Mijas Costa).

Mijas is een erg populaire plaats voor toeristen door de combinatie van het witte stadje met de prachtige zandstranden waar veel watersporters te vinden zijn en waar het wemelt van de gezellige strandbars.

 

Geschiedenis van Mijas

De oudste archeologische vondsten in de gemeente dateren uit het paleolithicum en daanra de bronstijd.

De Feniciërs vestigden zich in La Muralla de Mijas en leefden daar rond 900 voor Christus.

De Romeinen vestigden zich later in de buurt van Mijas bij El Chapparal (het huidige Fuengirola) en hielden zich onder andere bezig met de exploitatie van het marmer uit de Sierra de Mijas.

Aan het begin van de 8e eeuw namen de moslims het gebied in en het huidige Mijas stond toen bekend als Mixas. Voor hen was de landbouw de belangrijkste inkomstenbron, er werden in de omgeving van Mijas vooral vijgen geteeld.

Het was één van de laatste plaatsen in de regio die zich gewonnen gaf aan de katholieken. Deze begonnen in de 17e eeuw met de bouw van de Iglesia de la Inmaculada Concepción met zijn karakteristieke vierkante toren.

Tijdens de 17e en 18e eeuw zijn de exlpoitatie van marmer en agaat uit de beregen van groot economisch belang omdat deze grondstoffen gevraagd werden voor de bouw van veel katholieke monumenten in Spanje. Doordat ook de teelt van vijgen en wijngaarden een vlucht nam steeg de bevolking van de gemeente aan het einde van de 18e eeuw van 3.000 inwoners naar bijna 7.000 inwoners.

In de 19e eeuw waren Mijas en het nabijgelegen fort van Fuengirola een gebied waar verschillende veldslagen plaatsvonden en verdiende de bevolking nog altijd haar geld met de landbouw, maar ook de veeteelt en papierindustrie werden belangrijk, wat resulteerde in de bouw van vele molens.

In de tweede helft van de 20e eeuw werd de omslag gemaakt naar het toerisme met het tot bloei komen van de Costa del Sol. Veel landeigenaren verkochten hun landbouwgrond aan projectontwikkelaars die er hotels en vakantieparken bouwden. De huidige bevolking in de gemeente bestaat voor meer dan 35% (ca. 30.000 mensen) uit buitenlanders.

 

Natuur en klimaat

Mijas Pueblo ligt bij de Sierra de Mijas, een gebergte dat vooral bestaat uit een massief van wit en blauw marmer. De hoogste top os de Pico Mijas op 1150 meter hoogte, andere bergen zijn de Pico Mendoza (1103 m), Pico Castillejo (955 m) en Cerro del Moro (973 m).

Er groeien verschillende mediterrane struiksoorten zoals palmhart, tijm en rozzemarijn en de meest voorkomende boomsoorten zijn dennen, johannesbroodbomen , witte olijfbomen en in de uitlopers groeien veel kurkeiken.

In de bergen leven roofvogels zoals torenvalken, Iberische keizerarenden en dwergarenden. Op de grond lopen naast berggeiten, vossen en herten ook wilde zwijnen.

Er heerst een mild mediterraan klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius. Door de nabijheid van de Middellandse Zee zijn er geen extreem hoge temperaturen in de zomer en met ruim 2900 zonuren per jaar en weinig neerslag de ideale plek voor toeristen die op zoek zijn naar mooi weer.

Toerisme

Mijas is ook een populair vakantieoord voor golfers. Er zijn verschillende golfbanen en op die Mijas Golf zijn al jaren bekend omdat hier wordt gespeeld voor de Costa del Sol Open en vanwege het mooie ontwerp van de banen.

Er zijn vele prachtige stranden in Mijas Costa. De Playa de la Luna is één van de rustigere stranden, het is het eerste strand wat je tegenkomt als je van Marbella naar Calahonda rijdt en het is toegakelijk via een kleine tunnel. Playa de Calahonda ligt in het hart van Calahonda en is dan ook rijk aan barretjes en restaurants. Wie een hekel heeft aan golfslag kan terecht bij Playa del Bombo in Cala de Mijas waar relatief lage golven zijn.

Het historische centrum van Mijas is vooral mooi vanwege de witte huisjes met typische Andalusische bloemenpracht en het prachtige Plaza Virgen de la Peña.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy