Het weer in Torremolinos

current
max

De gemeente Torremolinos is met ruim 68.000 inwoners (68.262 in 2018) op slechts 20 km² één van de dichtstbevolkte plaatsen in Andalusië en in een coronavrije zomer is er met de toeristen zelfs een veelvoud van dit aantal mensen in de stad.

Torremolinos was een klein vissersdorpje in de provincie Malaga, maar in de jaren vijftig werd het de stad van het toerisme. Eén van de gouden bestemmingen van de Costa del Sol waar bezoekers van alle nationaliteiten naartoe stroomden.

Tegenwoordig is het in de winter een rustige stad gelegen tussen de zee en de bergen van de Sierra de Mijas en in de zomer een plaats waar veel toeristen komen genieten van de prachtige stranden en het heerlijke klimaat.

 

Geschiedenis van Torremolinos

Alhoewel de Feniciërs en Tartessen zich al eerder in de regio vestigden waren het de Romeinen die als eerste een nederzetting bouwden op de plek van het huidige Torremolinos.

Nadat de Romeinen waren verjaagd door de moslims bouwden deze naar verluid een 19-tal molens in de stad die de reden zijn dat het gebied bekend werd als "Los Mollinos de la Torre" Uit deze tijd is uiteindelijk alleen de Torre Molinos over gebleven die als uitkijktoren werd gebruikt door de Arabieren.

Deze toren bleef in gebruik nadat de katholieken de stad veroverden, overigens zijn ook zes van de andere molens nog steeds te zien in de stad.

In de 18e eeuw werd besloten de verdediging van de stad verder te versterken met het Castillo de Santa Clara, een kasteel dat werd gebouwd op een heuvel in La Carihuela.

In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw maakte de stad optimaal gebruik van de toestroom van toeristen naar de Costa del Sol. Met zijn ideale ligging op 20km van de provinciehoofdstad Málaga en de 7 kilometer lange kustlijn is het een magneet voor vakantiegangers.

 

Natuur en klimaat

De gemeente bestaat voornamelijk uit stedelijk gebied, maar in dit stedelijk gebied vind je wel de botanische tuin Molino de Inca, waar de gelijknamige molen te vinden was. Het gebied is ca. 4 hectare groot en er staan 150 palmbomen van 50 verschillende soorten. Ook andere zeldzame bomen zoals de Witte Olijfboom zijn hier te vinden.

Buiten de stad is het nabijgelegen Sierra de Mijas een mooie bestemming, dit middelgebergte bestaat uit een massief van marmer en heeft als hoogste top de Pico de Mijas op 1150 meter.

Iets verder weg, maar zeker de moeite waard zijn de natuurparken van Sierra de las Nieves en Montes de Málaga waar je vlakbij de stedelijke drukte heerlijke serene rust kunt vinden en kunt genieten van de veelkleurige zonsopkomst.

Het zachte mediterrane klimaat zorgt ervoor dat de maximumtemperaturen door het jaar heen variëren van 15 tot 30 graden Celsius met maar weinig neerslag die ook nog eens hoofdzakelijk in de wintermaanden valt.

Toerisme

Het stadscentrum staat bol van de gezellige winkelstraatjes. Wandel door de autovrije Calle San Miguel of ga naar de meer traditionele wijk El Calvario. In Carihuela ligt de nadruk op de visserij- en zeevaarttraditie.

De bekendste stranden zijn die van El Lido, El Bajoncillo, El Saltillo en natuurlijk La Carihuela met de beroemde gefrituurde vis en in Nederland natuurlijk ook vanwege Roy Donders zijn voorliefde voor dit plaatsje.

Wie van mooie architectuur houdt kan genieten van het aanzicht van het woonpaleis La Casa de los Navajas dat ligt op een klif langs het Playa del Bajoncillo.

Aan het einde van de stranden van Carihuela vind je El Parque de La Batería, een botanische tuin die vroeger een militatr fort was. Er is een kunstmatig meer gemaakt en er is een uitkijktoren waar de oude kanonnen te zien zijn. Je kunt ook een boot huren op het meer of rond het meren wandelen.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy