Het weer in Gelves

current
max

Gelves is een gemeente in de provincie Sevilla, gelegen in de autonome regio Andalusië in het zuiden van Spanje. De stad ligt aan de oever van de rivier de Guadalquivir en is ongeveer 6 kilometer ten westen van de stad Sevilla gelegen. De gemeente heeft een oppervlakte van 8,22 km² en had in 2021 ongeveer 10.942 inwoners.

Gelves is een onderdeel van de comarca (regio) Aljarafe, en is ingedeeld in de regio Sevilla. De gemeente bestaat uit één enkele plaats, ook wel Gelves genoemd. Het gebied was ooit een belangrijk centrum voor de landbouw, maar tegenwoordig zijn veel inwoners werkzaam in de nabijgelegen stad Sevilla.

Gelves is bekend om zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. De stad heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie en heeft door de eeuwen heen veel verschillende invloeden gekend, waaronder die van de Romeinen en de Moren. Tijdens de Middeleeuwen was Gelves een belangrijke strategische locatie vanwege zijn ligging aan de rivier de Guadalquivir.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gelves is het Kasteel van Gelves, ook bekend als het Kasteel van La Enjarada. Dit kasteel werd gebouwd in de 15e eeuw en diende ooit als verdedigingswerk tegen de invallen van de Moren. Vandaag de dag is het kasteel gerestaureerd en opengesteld voor bezoekers, en biedt het een prachtig uitzicht op de omgeving.

Een andere interessante plek om te bezoeken in Gelves is de kerk van San Roque, die dateert uit de 16e eeuw. De kerk is opgetrokken in een traditionele Andalusische stijl en heeft een prachtig interieur met prachtige schilderijen en beeldhouwwerken.

Naast deze bezienswaardigheden biedt Gelves ook verschillende mogelijkheden voor actieve trips, zoals wandelen en fietsen in de omliggende heuvels en bossen. Ook kun je er genieten van de lokale keuken, die bekend staat om zijn gebruik van verse en seizoensgebonden ingrediënten, zoals olijfolie, vis en groenten.

 

Historie Gelves

De geschiedenis van Gelves is lang en rijk, en gaat terug tot de prehistorie. Archeologische vondsten tonen aan dat er in de regio al menselijke activiteit was in de prehistorische periode, en door de eeuwen heen heeft Gelves vele verschillende invloeden gekend.

In de Romeinse tijd was Gelves een belangrijk centrum voor de landbouw en het transport van goederen, dankzij de ligging aan de rivier de Guadalquivir. De Romeinen bouwden verschillende aquaducten en bruggen in de regio, waaronder de beroemde Romeinse brug die nog steeds over de rivier de Guadalquivir loopt.

In de 8e eeuw werd Gelves veroverd door de Moren, en onder hun heerschappij groeide de stad uit tot een belangrijk handelscentrum. De Moren bouwden verschillende forten en vestingwerken in de regio, waarvan sommige nog steeds te zien zijn.

Tijdens de Middeleeuwen was Gelves een belangrijke strategische locatie vanwege zijn ligging aan de rivier de Guadalquivir, die een belangrijke handelsroute vormde tussen Europa en Afrika. In de 15e eeuw werd het Kasteel van Gelves gebouwd als verdedigingswerk tegen de invallen van de Moren.

In de daaropvolgende eeuwen werd Gelves een belangrijk centrum voor de landbouw, en de productie van olijfolie en wijn nam toe. Veel van de historische gebouwen en monumenten in de stad dateren uit deze periode, waaronder de kerk van San Roque en het Palacio de la Enjarada.

In de 20e eeuw onderging Gelves een transformatie, toen veel inwoners zich begonnen te richten op werkgelegenheid in de nabijgelegen stad Sevilla. Dit leidde tot een afname van de landbouwproductie en een toename van industrie en handel.

Vandaag de dag is Gelves een levendige en bloeiende gemeenschap, met een rijke geschiedenis en cultuur. De stad heeft een aantal historische bezienswaardigheden die nog steeds te bezichtigen zijn, zoals het Kasteel van Gelves en de kerk van San Roque. Ook heeft de stad een aantal festivals en evenementen, zoals de jaarlijkse Feria de San Roque, die in augustus plaatsvindt en een week vol festiviteiten biedt.

In de afgelopen jaren heeft Gelves zich ook ontwikkeld als een populaire bestemming voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de lokale keuken. De regio staat bekend om zijn olijfolie, wijn en verse visgerechten, en er zijn tal van restaurants en tapasbars waar je kunt genieten van de lokale specialiteiten.

 

Natuur

Gelves is een plaats waar je niet alleen kunt genieten van de rijke geschiedenis, maar ook van de ongerepte natuur. De omgeving van Gelves staat bekend om zijn prachtige landschap en unieke flora en fauna.

In de directe omgeving van Gelves ligt het natuurpark Los Alcornocales, dat bekend staat om zijn indrukwekkende kurkeikenbossen. Deze bomen hebben een karakteristieke schors die om de negen jaar wordt geoogst om kurk te maken. Het park is ook de thuisbasis van vele andere bomen, waaronder pijnbomen, cipressen en eucalyptusbomen. De verschillende soorten bomen bieden een ideale leefomgeving voor vele vogelsoorten, waaronder de specht, de patrijs en de steenuil.

Het natuurpark Sierra Norte de Sevilla, op ongeveer een uur rijden van Gelves, biedt nog meer mogelijkheden voor natuurliefhebbers. Het park heeft een gevarieerd landschap, bestaande uit bergen, valleien en rivieren. Hier vind je onder andere de zeldzame zwarte ooievaar, de Spaanse keizerarend en de slechtvalk. Maar ook voor reptielen, zoals de Montpellier slang en hagedissen, is dit een ideale leefomgeving. Het park is ook bezaaid met wilde bloemen, waaronder de Spaanse margriet, de roze oleander en de witte amandelbloesem.

Naast de parken zijn er ook andere natuurgebieden in de omgeving van Gelves te vinden, zoals de Guadiamar rivier en het natuurreservaat El Berrocal. Hier leven onder andere wilde zwijnen, dassen, vossen en diverse vogelsoorten.

Deze natuurlijke schatten zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur. Gelves en de omliggende dorpen zijn lange tijd afhankelijk geweest van de natuurlijke hulpbronnen die deze gebieden bieden. De inwoners hebben geleerd om de natuur op een duurzame manier te beheren en te respecteren.

Dus als je op zoek bent naar een plek om te ontspannen en te genieten van de schoonheid van de natuur, dan is Gelves en de omgeving zeker een bezoek waard. Je zult versteld staan van de prachtige bomen, bloemen en dieren die deze regio te bieden heeft.

 

 

Toerisme

Gelves heeft veel te bieden voor bezoekers die op zoek zijn naar culturele en historische bezienswaardigheden en actieve trips in de natuur.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Gelves is het Kasteel van Gelves, dat dateert uit de 12e eeuw. Het kasteel werd gebouwd tijdens de Arabische overheersing van Spanje en diende als een belangrijk strategisch punt voor de verdediging van de regio. Vandaag de dag is het kasteel gerestaureerd en opengesteld voor bezoekers, en biedt het een prachtig uitzicht op de rivier en de omgeving.

Een andere aanrader is de kerk van Santa Maria de Gracia, gelegen in het historische centrum van Gelves. Deze kerk dateert uit de 16e eeuw en heeft een prachtige barokke gevel. Binnenin zijn er verschillende kunstwerken te bewonderen, waaronder een altaarstuk uit de 18e eeuw en een schilderij van de Heilige Maagd Maria.

Voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in lokale tradities en ambachten, is er de Cooperativa Agrícola San Bartolomé. Dit is een coöperatie die gespecialiseerd is in het produceren van olijfolie en andere lokale producten. Hier kun je zien hoe olijfolie wordt geproduceerd en proeven van de verschillende soorten olijfolie.

Als je graag actief bezig bent in de natuur, dan zijn er verschillende mogelijkheden in de omgeving van Gelves. Een van de populairste wandelroutes in de omgeving is de Ruta del Agua. Deze route volgt de loop van de rivier de Guadalquivir en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Onderweg kun je verschillende historische bezienswaardigheden bewonderen, waaronder de resten van een Romeinse brug.

Naast wandelen kun je ook kajakken op de rivier de Guadalquivir en genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving vanaf het water. Er zijn verschillende bedrijven die kajaktochten aanbieden en die geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderde kajakkers.

Voor een meer ontspannen uitstapje kun je een bezoek brengen aan het Parque Guadalquivir. Dit park is gelegen aan de oevers van de rivier en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Hier kun je genieten van een picknick of gewoon relaxen in de schaduw van de bomen.

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy