Het weer in Tomares

current
humidity
wind

Tomares is een gemeente gelegen in de provincie Sevilla, in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje. Het ligt op ongeveer 5 kilometer ten westen van de historische stad Sevilla, die een van de belangrijkste steden van Spanje is. Tomares heeft een oppervlakte van ongeveer 5 vierkante kilometer en is omgeven door verschillende andere gemeenten, zoals Castilleja de Guzmán, Bormujos en Camas.

Volgens de laatste officiële telling van de Spaanse overheid in 2021, heeft de gemeente Tomares ongeveer 26.500 inwoners. Het is de op 4 na grootste gemeente van de comarca Aljarafe, een regio die bekend staat om zijn vruchtbare landbouwgronden en de productie van olijven en olijfolie. Tomares zelf is een stedelijke gemeente, en het grootste deel van de bevolking woont in appartementen en huizen in de stad.

 

Binnen de gemeente zijn er verschillende wijken en buurten, waaronder Los Alcores, El Aljarafe, El Manchón, La Cartuja en El Monumento. Elk van deze gebieden heeft zijn eigen kenmerken en attracties, waaronder parken, monumenten, kerken en historische gebouwen.

 

Een van de redenen waarom Tomares bekend staat, is vanwege de jaarlijkse viering van de Feria de Tomares, een festival dat in september plaatsvindt. Dit feest omvat een reeks activiteiten en evenementen, zoals paardenshows, dansen, muziek, vuurwerk en een grote kermis. Het festival trekt veel bezoekers uit de omliggende gemeenten en steden, en het is een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en tradities.

Tomares heeft ook een aantal andere attracties, zoals het Castillo de San Fernando, een oud fort dat in de 18e eeuw werd gebouwd en nu dienst doet als cultureel centrum. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de kerk van Nuestra Señora del Rosario, het stadhuis en het Parque de la Confluencia, een groot park dat langs de rivier de Guadalquivir ligt.

 

Historie Tomares

De geschiedenis van Tomares gaat terug tot het Neolithicum, toen de eerste menselijke nederzettingen in het gebied verschenen. Er zijn archeologische vondsten gedaan die bewijzen dat het gebied al bewoond werd in de prehistorie, en er zijn ook sporen van de Romeinse bezetting.

Tijdens de Romeinse periode was Tomares bekend onder de naam Turris Caepionis en maakte het deel uit van de provincie Baetica. Het was een belangrijk strategisch punt vanwege de ligging aan de rivier Guadalquivir, die toegang bood tot de haven van Hispalis (het huidige Sevilla) en tot de Atlantische Oceaan. Er zijn talloze Romeinse overblijfselen gevonden in Tomares, zoals een aquaduct, een necropolis en een grote Romeinse villa.

Na de val van het Romeinse Rijk werd Tomares veroverd door de Visigoten, die op hun beurt werden vervangen door de islamitische Moorse veroveraars in de 8e eeuw. Het was tijdens de Moorse periode dat de stad zijn huidige naam kreeg, naar een lokale moslimleider genaamd Tumar.

In de 12e eeuw veroverden de christelijke legers van Castilië de stad tijdens de Reconquista en werd Tomares toegevoegd aan het koninkrijk Castilië. Het werd een belangrijk agrarisch centrum in de regio, en er werden tal van kerken en kloosters gebouwd tijdens de middeleeuwen. In de 16e eeuw werd Tomares een belangrijk centrum voor de productie van keramiek en aardewerk, en deze industrie bloeide op tot de 19e eeuw.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) was Tomares een belangrijk bolwerk voor de Republikeinse strijdkrachten, en er werden tal van gevechten gevoerd in de regio. Na de oorlog werd de stad getroffen door een zware economische crisis, en veel inwoners vertrokken naar andere delen van Spanje en Europa op zoek naar werk.

In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw begon Tomares aan een periode van snelle groei en ontwikkeling, en het werd een belangrijke voorstad van Sevilla. Er werden nieuwe wijken en wooncomplexen gebouwd, en er werden tal van nieuwe bedrijven en industrieën opgericht. Tegenwoordig is Tomares een bloeiende gemeente met een sterk toerisme, een rijke cultuur en een dynamische economie.

In 2016 kwam Tomares opnieuw in het nieuws vanwege de ontdekking van een Romeinse schat tijdens de bouw van een wooncomplex. De schat omvatte 19 amforen gevuld met 600 kilogram zilveren munten uit de 4e eeuw na Christus en wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen jaren.

 

 

Natuur

Het Parque de los Principes is een park van ongeveer 4 hectare groot en is gelegen aan de westkant van de stad. Het park heeft diverse wandelpaden en fietspaden die bezoekers door de uitgestrekte groene ruimte voeren. Er zijn talloze planten en bomen te vinden in het park, waaronder populieren, eiken, amandelbomen en jeneverbessen. Ook is er een grote variëteit aan vogels te vinden in het park, zoals roodborstjes, merels, boomklevers en diverse soorten spechten.

Het Parque Olivar del Zaudin is een groot park van ongeveer 12 hectare groot en is gelegen in het zuiden van Tomares. Het park is beplant met olijfbomen en heeft een netwerk van wandelpaden die bezoekers langs de verschillende plantages en picknickplaatsen voeren. Het park is tevens de thuisbasis van een aantal vogelsoorten, waaronder de roodstaart, de groene specht en de sperwer.

De rivier de Guadalquivir loopt ook door de gemeente Tomares en biedt een prachtige omgeving voor natuurliefhebbers. Langs de rivier zijn er diverse wandel- en fietsroutes, evenals picknickplaatsen. Hier kun je diverse vogelsoorten spotten, zoals de reiger, de ijsvogel en de fuut. In de rivier leven ook verschillende vissoorten, waaronder baars, karper en paling.

Naast de bovengenoemde natuurgebieden, heeft Tomares ook een aantal natuurparken. Het Parque de San Francisco is een park van ongeveer 25 hectare groot en is gelegen in het centrum van Tomares. Het park heeft een grote variëteit aan bomen en planten, waaronder eucalyptusbomen, palmbomen, dennen en platanen. Ook is er een grote variëteit aan vogels te vinden in het park, zoals de tortelduif, de roodstaart, de merel en de spreeuw.

Het Parque de la Condesa is een groot park van ongeveer 40 hectare groot en is gelegen aan de noordkant van Tomares. Het park heeft een grote variëteit aan planten en bomen, waaronder pijnbomen, kurkeiken, johannesbroodbomen en jeneverbesstruiken. Ook zijn er tal van vogelsoorten te vinden in het park, waaronder de hop, de nachtegaal, de klapekster en de wielewaal.

In de natuurgebieden en parken van Tomares zijn ook verschillende zoogdieren te vinden, waaronder de egel, het konijn en de vos. Er leven ook verschillende reptielen, zoals de hagedis, de slang en de schildpad.

 

Toerisme

Een van de populairste attracties van Tomares is de kerk van San Pedro. Deze kerk is gebouwd in de 17e eeuw en heeft een prachtige architectuur met een barokke stijl. Het interieur van de kerk is versierd met prachtige fresco's en schilderijen en herbergt ook diverse religieuze kunstvoorwerpen.

Het Parque de la Condesa is een groot park van ongeveer 40 hectare groot en is een prachtige plek om te wandelen en te ontspannen. Het park heeft een grote variëteit aan planten en bomen, evenals verschillende watervallen en fonteinen. In het park zijn ook verschillende sculpturen te vinden die het geheel nog meer verfraaien. Het park biedt ook verschillende sport- en recreatiemogelijkheden, zoals fietsen, wandelen, picknicken en paardrijden.

Een andere populaire bezienswaardigheid in Tomares is de Puente del Dragón, een brug gebouwd in de 18e eeuw die over de rivier de Guadalquivir loopt. De brug heeft een opvallende architectuur en is versierd met prachtige beelden en sculpturen. Vanaf de brug heb je ook een prachtig uitzicht op de stad en de rivier.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van Tomares, is het Museo de la Ciudad een must-see attractie. Dit museum toont de geschiedenis van de stad vanaf de prehistorie tot aan de moderne tijd en heeft een grote collectie van archeologische vondsten en andere kunstvoorwerpen. Het museum organiseert ook regelmatig speciale tentoonstellingen en evenementen.

Een van de populairste wandelroutes in Tomares is de Sendero de la Dehesa de Tomares, die door het natuurgebied Dehesa de Tomares loopt. Dit wandelpad is ongeveer 5 kilometer lang en voert wandelaars langs prachtige landschappen, waaronder een prachtig uitzicht op de stad Sevilla en de rivier de Guadalquivir. Tijdens de wandeling kun je ook diverse planten- en diersoorten spotten.

Naast wandelen, biedt Tomares ook verschillende andere actieve activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld kajakken op de rivier de Guadalquivir, mountainbiken in de omliggende bergen, of paardrijden door het natuurgebied Dehesa de Tomares. Er zijn ook diverse sportfaciliteiten beschikbaar in de stad, zoals een sportcentrum en een golfbaan.

 

 

 

 © Andalu 2016-2023               Disclaimer             Privacy